Провокация! Изчезна българското знаме от паметника на Левски в Босилеград

Снимка: КИЦ - Босилеград

Димитър Димитров е подал заявление в полицията

На 3 срещу 4 март, е изчезнало българско знаме оставено от граждани на Босилеград които са полагали венци и цветя върху паметника на Левски по повод Националния празник 3 март.

По този случай, Димитър Димитров днес е подал заявление в полицията в Босилеград.

Това не е пръв такъв случай. През 2011г. срещу Председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов и Председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бяха повдигнати обвинения, че по повод Националния празник 3 март били сложили на сградата на КИЦ-а българско знаме и бяха осъдени по „Закона за защита на знамето, гърба и името и делото на Йосип Броз Тито”.

Година по-късно на Драголюб Иванчов бе направен обиск и му беше свалено българско знаме от родната му къща. На предишните парламентарни избори за народни представители в Народното събрание, пред избирателната секция в Босилеград бе поставено българско знаме и отново срещу председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов бе повдигнато обвинение. През 2017г. по нареждане на кмета Владимир Захариев бе отнета паметна плоча с имената на жертвите от Погромът в Босилеградско на 15 – 16 май 1917г.

"Очевидно е, че сръбските власти в Босилеград имат нулева толеранция към българските национални символи, независимо от това, че населението е изцяло българско и независимо от това, че на всяка официална среща заявяват, че се спазват правата на българското малцинство.

Парадоксално е, че по повод Националния празник 3 март, български знамена и знакови сгради от Турция до Ниагара бяха осветени с боите на българския трибагреник и никой не направи въпрос от това. Миналата година, пак по случай 3 март, емблематичните Бранков мост, мостът на Ада както и Палатата „Албания” в Белград бяха осветени с български национални бои. Очевидно само в Босилеград и Македония е проблем да си българин и да изявяваш българщината си дори и само по време на българските национални празници", съобщават от КИЦ - Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK