Проф. Гечев: Ако има предсрочни избори, отиваме към есенно-зимния сезон неподготвени

Снимка: БСП

Много е важно България да има правителство, което да подпише дългосрочни договори за доставки на природен газ

„Традиционно през последните години еврото е било по-скъпо от долара, но последните месеци имаше тенденция за поевтиняване на еврото и тази сутрин те са изравнени на кантар. Това означава, че еврото се обезценява спрямо долара. Добрата новина в този случай е, че европейският износ става по-евтин, а лошата е, че вносът става по-скъп.“ Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия.

В предаването “Здравей, България“ социалистът обясни, че тази тенденция е притеснителна за Европа, като тя ще доведе до промяна в потоците на чуждите инвестиции и до поскъпване на енергийните източници.

По думите му всеки производител се стреми да си достави суровини и материали, които са по-евтини и това, че „Нефтохим“ си доставя по-евтин петрол, в случая от Русия, си е тяхна работа. „Няма как да наказваме, която и да е рафинерия, че си е намерила по-евтин петрол. Няма механизъм в пазарната икономика и международното право, по който да накараме рафинерията да продава по-евтино, понеже суровината ѝ е по-евтина. Но ние можем на рафинерията да ѝ осигурим плащане на по-висок данък печалба“, коментира проф. Гечев, като уточни, че откакто е приватизиран „Нефтохим“, не е плащал данък печалба, а тази и миналата година това се случва за първи път.

Депутатът от левицата  заяви, че руски петрол продължава да тече за Европейския съюз, чрез посреднически фирми. „Например Русия започна за изнася повече петрол за Индия, а Индия изнася бензин и други продукти към ЕС и целия свят“, посочи той.

„Ако се наложи таван на цените, той ще бъде на горивата, които се произвеждат от „Нефтохим“, но и на вносните горива“, заяви проф. Гечев и обясни: „Този принцип не е антипазарен при следните условия - ако има таван на цените и има компенсации, които да покриват разликата между тавана и пазарната цена, няма да има дефицит. Таван на цените ще има позитивен ефект за фирмите и гражданите, ние сме го предлагали, въпросът е бюджетът дали има такива възможности“, каза още той.

Във връзка с обявеното повишение на цената на природен газ със задна дата депутатът от левицата обясни, че това е европейска практика и за „Булгаргаз“, и за КЕВР, защото те няма как да прогнозират цената, а тя винаги се формира на база натрупаните цени на доставките в предхождащ период. „При това състояние на пазара няма предсказуемост, каквато иска всяко семейство. Основното предизвикателство пред Евросъюза и България е първо дали ще има физически количества на газ и петрол и второ - ако има, на каква цена ще бъдат те“, допълни социалистът.

Според проф. Гечев би било добре резервоарът в Чирен да е пълен поне на 80%, но обясни, че газовите хранилища в Европейския съюз са запълнени на 30-40%, така че това е проблем на целия ЕС, не само на България. „Не е запълнен първо, защото е скъп и второ - защото е намалено подаването на газ към ЕС, поради което текущото потребление е високо. Няма как да пълниш резервоарите, а да си закриваш фирмите, докато тече по-малко газ“, обясни той.

По-сериозният въпрос според професора е, че към момента България няма продължение на договорите за доставка на природен газ от „Газпром“ по политически причини. „Нямаме такива договори и с други възможни доставчици. Нямаме договор, защото българското правителство не си е свършило работата и затова в тази ситуация е много важно България да има правителство, което да подпише дългосрочни договори за доставка на природен газ“, категоричен е той.

Във връзка с връчването на третия мандат от президента, Гечев обясни, че който и да води преговорите, ще трябва да постигне съгласие и на масата да се разберат партиите от сегашната четворна коалиция. „Няма как да търсим решение с другите партии. Ако не се намери решение, отиваме на избори, но това става без договори за природен газ, нарушени доставки на петролни продукти, нарушени доставки в индустрията и хранителните вериги. Така че ще тръгнем към есенно-зимния сезон неподготвени“, предупреди той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK