Президентът на Косово призова Испания и другите членки на ЕС да въведат санкции срещу Сърбия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Искането е заради събитията в Северно Косово от миналата седмица

Президентът на Косово Вьоса Османи каза днес в Гранада, че се надява, че Испания ще се присъедини към други европейски страни при въвеждането на санкции срещу Сърбия заради събитията в Северно Косово от миналата седмица, които тя описа като „ужасяващи“, предаде Ройтерс.

„Няма причина да се срещаме (със Сърбия), преди да бъдат въведени санкции“, каза Османи пред журналисти на срещата на върха на Европейската политическа общност в южния испански град Гранада.

Напрежението между Белград и Прищина ескалира на 24 септември, когато косовската полиция влезе в сблъсъци с въоръжена група в с. Банска, Северно Косово. Един полицай и трима от нападателите загинаха. 

Сръбският президент Александър Вучич също участва в срещата на върха в Гранада. Европейските лидери полагат усилия да съберат двамата президенти на разговор, какъвто не е имало досега между тях. Евентуалната среща на Вучич и Османи би могла да означава фактическо признаване на Косово от страна на Сърбия, коментират анализатори.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Испания е една от петте страни членки на Европейския съюз, които също не признават независимостта на Косово. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK