Президентът и кметът на Петрич откриха паметник на 11-а Пехотна македонска дивизия

Снимки: Община Петрич

Деца и жители на село Скрът посрещнаха радушно президента по стар български обичай

Президентът Румен Радев и кметът на община Петрич Димитър Бръчков окриха военен паметник в планината Беласица.

Паметникът на 11-а Пехотна македонска дивизия с командир ген. Кръстю Златарев се намира в местността Щабо, района на връх Тумба.

Идеята за неговото изграждане е на Инициативен комитет от село Габрене. Финансирането за паметника осигури правителството на Бойко Борисов през 2019 г., за което и днес благодари кметът Димитър Бръчков. Със собствени средства се включи и Община Петрич.

Военният паметник е от гранит, облагородено е и пространството около него. Кметът Димитър Бръчков каза, че община Петрич води целенасочена политика за възстановяване и опазване, за изграждане на нови военни паметници и предаване на героичния пример на поколенията.

„Това трябва да се случва със синовна признателност“, посочи кметът. Той припомни за възстановения вече Военен паметник-чешма на 7-а Рилска дивизия в село Кромидово, за мемориала „Българско военно гробище - 1944” в района на Гробищен парк-Петрич и за поддържането на района около Военен паметник „Дрангова чешма”, с който процес се ангажира Общината.

Димитър Бръчков благодари за инициативността на жителите на община Петрич.

Президентът Румен Радев подчерта, че паметникът на 11-а Пехотна македонска дивизия ще надживее предизвикателствата на времето. Да не бъде забравена саможертвата на нашите герои – това ще бъде най-голямата отплата, подчерта президентът.

Деца и жители на село Скрът посрещнаха радушно президента по стар български обичай.

Паметникът на 11-а Пехотна македонска дивизия беше осветен от отец Ангел Кочев. Положени бяха венци и цветя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//