Президентът: Едва ли има друг празник, който да сплотява цял народ около светлината на просвещението

Снимки: Прессекретариат

След 2-годишно прекъсване Румен Радев и неговата съпруга отново са домакини на събитието

Утвърждаването на България като държава на духа е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към Отечеството, света и бъдните поколения.

Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

След двегодишно прекъсване държавният глава и неговата съпруга отново са домакини на събитието по случай днешния празник. То се проведе в Националния исторически музей и събра представители на академичната и научната общност, ръководители на образователни институции, учители, културни дейци, общественици, хора на изкуството, представители на държавни институции.

Приемът бе открит с Националния химн на Република България и известния като химн на българската просвета „Върви, народе възродени“, в изпълнение на Детския хор на Българското национално радио.

Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението, посочи президентът в словото си пред гостите на приема. По думите на държавния глава буквите, езикът, културата са нашият общ дом и са вградени здраво в темелите на българската държавност и идентичност. Президентът открои делото на светите братя Кирил и Методий, което отрежда на страната ни  благородната мисия да бъде държава на духа. „Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че в йерархията на културата е важно благородството на духа, а не богатството или властта. Затова, по думите на президента, е радващо, че съвременните български будители са заедно на празника. „Нашите учени, които градят бъдещето ни със своите открития, представителите на читалищното, библиотечното и музейното дело, които съхраняват нашите достижения, за да ги дарят на бъдните поколения“, подчерта държавният глава.

Той открои и българските творци, хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива,  вдъхват ни самочувствие, сплотяват ни около националните ни идеали и разнасят славата на Родината из света. В словото си президентът отчете и значимия принос на българските учители, от които започва пътя към знанието, на духовниците, които ни подкрепят с вяра и упование в мигове на изпитание и на българското офицерство, носител на достойнството на нацията.

„Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна култура“, обърна се държавният глава към присъстващите и ги поздрави, че със слово и дело градят бъдещето на България и задълбочават отношенията на страната ни в Европа и по целия свят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK