Премиерът Гълъб Донев се срещна с посланиците от страните членки на ЕС и представителството на ЕК

Снимка: МС, Пресслужба

В срещата взе участие и министърът на външните работи Николай Милков

Министър-председателят Гълъб Донев проведе работна среща с посланиците от страните членки на ЕС и с представителството на Европейската комисия. В срещата в резиденция „Бояна“ участва също министърът на външните работи Николай Милков.

В рамките на срещата премиерът Гълъб Донев изтъкна последователните действия на служебния кабинет в изпълнение на отговорностите му както за организирането на честни и прозрачни избори, така и по отношение на ефективното функциониране на изпълнителната власт.

Министър-председателят Донев потвърди, че водещ приоритет за България продължава да бъде присъединяването към Шенген и Еврозоната и изрази очакване през предстоящите месеци да бъде постигнат напредък в това отношение. Премиерът изтъкна, че страната ни е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. Като знак за добра воля включително е декларирана готовност България да приеме през месец септември координиран от Европейската комисия екип от експерти, който да потвърди степента на прилагане на достиженията на Шенгенското законодателство.

Относно подготовката за приемане на еврото премиерът Гълъб Донев заяви, че продължава изпълнението на приетия по-рано през годината национален план, като целевата ни дата продължава да бъде 1 януари 2024 г.

Присъединяването на страната ни към Организацията за икономически сътрудничество и развитие е друга тема, която министър-председателят постави на вниманието на посланиците и представителите на ЕК. Премиерът Донев благодари за оказаната подкрепа от страна на партньорите в процеса на получаване на покана за членство в ОИСР. Министър-председателят изтъкна, че служебното правителство работи целенасочено по подготовката на Първоначален меморандум, като целта е да бъде изготвен първи проект на документа до края на настоящия месец.

Усложнената международна обстановка, включително войната в Украйна, също бяха дискутирани в хода на работната среща.

Премиерът Гълъб Донев отговори на редица въпроси по темите, които бяха обсъдени в рамките на срещата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK