Премиерът е оптимист за приемането на промените в Конституцията

Снимка: МС

Денков беше категоричен, че дискусията за статута на служебните кабинети не е самоцел

Оптимист съм за приемането на промените в Конституцията, защото има сериозен консенсус относно промените в правосъдната система. По отношение на другите въпроси, свързани със статута на служебните правителства и националния празник, се обсъждат няколко варианта. Това коментира министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти. Той предупреди, че ако поправките в правосъдната система не бъдат приети от депутатите, това ще бъде проблем за цялата реформа, включително във връзка с очакванията ни за влизане в Шенгенското пространство и в еврозоната.

Премиерът беше категоричен, че дискусията за статута на служебните кабинети не е самоцел. „Тя е резултат от това, което видяхме при продължителен период на управление на служебни правителства - как президентът еднолично може да вземе огромна власт, която не му се полага по Конституция, следвайки принципа на разделение на властите“, подчерта акад. Денков.

Министър-председателят посочи три варианта за промени в статута на служебните кабинети. Първият е те да бъдат премахнати, каквото са предложили представители на Венецианската комисия на неотдавнашна среща в Министерския съвет. Вторият е премиерът на такова правителство да се избира измежду заемащите няколко конкретни висши позиции и той да предлага министрите. Третият вариант е силно да се ограничат правомощията на служебното правителство.

„България е парламентарна република, така че Народното събрание ще реши как да бъдат променени законите, така че да се получи правилно разпределение на властите. Това е целта, това е духът на Конституцията“, заяви акад. Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK