Премиерът Бойко Борисов участва в онлайн заседание на Европейския съвет

Снимки: МС

На срещата ще бъде обсъдена актуалната ситуация с разпространението на коронавируса

Министър-председателят Бойко Борисов участва в заседание на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка.

Основна тема на срещата на европейските лидери е обсъждането на Плана за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. (МФР) и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса. „Страната ни подкрепя Плана за възстановяване, тъй като предложеният подход  е амбициозен, с изключителен и временен характер. С него Европейската комисията успява по новаторски начин да съчетае мерките в отговор на кризата и предимствата на заемния капитал с възможностите на бюджета на ЕС. Предложен е балансиран компромис между грантове и заеми“, изрази позицията на страната ни премиерът Борисов. Българският министър-председател заяви, че предложението на Европейската комисия отразява нуждите за по-бързо възстановяване от кризата, така че, от една страна да се предотврати развитието на ЕС на две скорости, а от друга да се ускори конвергенцията.

Относно следващата МФР българският премиер изрази оптимизъм, че скоро европейките лидери ще стигнат намирането на компромис. „Вярвам, че в още следващия месец ще успеем да постигнем съгласие по балансирано споразумение, което да осигурява финансирането на всички политики, приоритети, инструменти и мерки, включително и за справяне с това най-ново предизвикателство пред ЕС – коронавируса. Наред с това обаче допълнителни усилия са нужни и за традиционните приоритети на ЕС от гледна точка на бюджета и правилата за изпълнението им. Насочването пък на специално внимание към най-бедните региони с цел преодоляване на дълбоките социално-икономически проблеми в тях е неизбежно условие за постигане на дългосрочен икономически растеж, заетост, инвестиции и конвергенция в ЕС като цяло и то отвъд настоящата икономическа криза“, каза още Борисов.

Министър-председателят Борисов изрази поздравления към поздрави Хърватското председателство на Съвета на ЕС. „България високо оценява конструктивното сътрудничество с Хърватското председателство, което постигна редица успехи в тази безпрецедентна ситуация. Приветстваме положените усилия на Хърватия, съвместно с Европейската комисия и Европейския съвет, за излизане от кризата, включително и за работата им по Пакета за възстановяване“,  заяви премиерът Борисов. Министър-председателят отбеляза, че Хърватия запази инерцията, създадена по време на Българското председателство относно европейската инициатива на Западните Балкани. Премиерът Борисов поздрави хърватската страна за успешната работа, довела до решението нa Европейския Съвет за започване на предприсъединителни преговори с Република Северна Македония и Албания. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK