Председателят на Агенцията за ядрено регулиране призова да прилагаме внимателно санкциите срещу Русия

Снимка: БГНЕС

Могат да затруднят работата на АЕЦ "Козлодуй", обясни той

Изключително внимателно да се прилагат евентуални европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. За това призова председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски, цитиран от БНР.

Подобни санкции могат да се отразят както на процесите по издаване на лицензите за удължаване на работата на централата, която се планира да работи още 30 години, така и ще засегнат износа на отработено ядрено гориво, каза Бачийски.

"Едни санкции в това отношение могат да доведат до голямо затруднение за работата на АЕЦ "Козлодуй". Като регулатор ние внимателно следим този процес и коментираме с АЕЦ "Козлодуй" и какви възможности има за смекчаване на евентуални такива неща, които могат да се случат", каза Бачийски.

Той е категоричен, че няма проблем с горивото за АЕЦ "Козлодуй". Централата е обезпечена с руско гориво до 2027 година за 6-и блок, а за 5-и блок - до април следващата. Ако междувременно алтернативното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното руско гориво, допълни Бачийски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK