Празник на марулята

снимка: Gotvach.bg

Марулята е вторият най-популярен зеленчук в света след картофа.

Поради тази причина в много страни се празнува специален ден на този зеленолистен приятел на всяка трапеза, съобщават от международната платформа foodpanda.

Древните гърци вярвали, че марулята спомага за по-добър сън и поради тази причина я консумирали вечер.

Така и Римляните продължили обичая.

В чест на този зеленчук подбрахме няколко любопитни факти за марулята.

     *  Всеки средностатистически българин изяжда по около 30 кг маруля годишно.

     *  Тъмнозелените листа от марулите са по-хранителни от светлозелените.

     *  Има около 20 вида маруля, която се отглежда по света. Сред тях са жълти, червени, синьо-зелени сортове маруля.

     *  Този зеленчук не може да бъде замразен, изсушаван или приготвен на туршия. Трябва да се консумира винаги свеж.

     *  Видовете зелена салата са известни като „заешки храна”.

     *  Марулята, която познаваме днес е била открита около басейните на Средиземно море като плевел.

     *  Сервира се в ястия от около повече от 4500 години.

     *  Хранителната стойност варира от сорта. Като цяло, осигурява малки количества фибри, въглехидрати и много малко протеин.

     *  По-голямата част в състава на зеленчука е водата.

     *  Витамините и минералите се съдържат в листата.

     *  Съдържат витамини А, С, калций, мед и желязо.

     *  Една чиния с листа съдържа 9 калории, 1 г белтъчини, и 1,3 грама фибри

Ако е възможно не режете листата на марулята, а ги накъсвайте.

Повредени и при допира с метал те отделят оксидаза на аскорбинова киселина, която разгражда витамин С и губят хранителните си стойности.

През пролетта консумирайте много зелени салати, за да бъдете здрави и свежи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK