Марулята е вторият най-популярен зеленчук в света след картофа.
Поради тази причина в много страни се празнува специален ден на този зеленолистен приятел на всяка трапеза, съобщават от международната платформа foodpanda.
Древните гърци вярвали, че марулята спомага за по-добър сън и поради тази причина я консумирали вечер.
Така и Римляните продължили обичая.
В чест на този зеленчук подбрахме няколко любопитни факти за марулята.
* Всеки средностатистически българин изяжда по около 30 кг маруля годишно.
* Тъмнозелените листа от марулите са по-хранителни от светлозелените.
* Има около 20 вида маруля, която се отглежда по света. Сред тях са жълти, червени, синьо-зелени сортове маруля.
* Този зеленчук не може да бъде замразен, изсушаван или приготвен на туршия. Трябва да се консумира винаги свеж.
* Видовете зелена салата са известни като „заешки храна”.
* Марулята, която познаваме днес е била открита около басейните на Средиземно море като плевел.
* Сервира се в ястия от около повече от 4500 години.
* Хранителната стойност варира от сорта. Като цяло, осигурява малки количества фибри, въглехидрати и много малко протеин.
* По-голямата част в състава на зеленчука е водата.
* Витамините и минералите се съдържат в листата.
* Съдържат витамини А, С, калций, мед и желязо.
* Една чиния с листа съдържа 9 калории, 1 г белтъчини, и 1,3 грама фибри
Ако е възможно не режете листата на марулята, а ги накъсвайте.
Повредени и при допира с метал те отделят оксидаза на аскорбинова киселина, която разгражда витамин С и губят хранителните си стойности.
През пролетта консумирайте много зелени салати, за да бъдете здрави и свежи.