Показаха играчки от края на XIX в изложба „Писателите като хлапета“ и „Ние сме били деца“

Снимки: Infomreja.bg

Откриха изложбата от две части „Писателите като хлапета“ и „Ние сме били деца“ в Кюстендил. Тя е дело на Националния литературен музей – София и Историческия музей в град Попово и представя играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на XIX и началото на XX век.

„Това е поредна изложба на Регионален исторически музей – Кюстендил. Благодаря на всички, които се включиха в нея. Това е една изложба с две великолепни идеи“, обяви директорът на РИМ- Кюстендил, Валентин Дебочички.

Събитието се радваше на изключителна посещаемост от деца и възрастни.

„„Ние сме били деца“ е една изложба за възрастни. Историята на нашите деца минава през нас. Ако ние доведем децата и им разкажем за нашето детско, за нашите игри, ние възпитаваме. Някога играчките не са били от пластмаса и електроника, а самоделно направени. Нашата идея е не просто да покажем играчки, а истории. Тази изложба е още един повод да общуваме с нашите деца, заяви и Пламен Събев, който е директор на Историческия музей в Попово.

Другата част от изложбата „Писателите като хлапета“ включва петнайсет постера, посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев, Светослав Минков и др.,, които ни връщат в годините на тяхното детство, а след това ни препращат във времето на творческата им зрялост, когато написват чудесните си стихове и разкази за деца.

Изложбата включва още едри играчки от края на XIX и първата половина на XX век – бебешки колички, люлки, велосипеди, настолни игри, порцеланови и парцалени кукли.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//