Поднесоха цветя пред паметника на Йордан Митрев в Юч бунар

снимки: infomreja.bg

И тази година в първата цяла седмица от април се провежда Седмицата на гората."Традицията повелява да се съберем на това свято за нас място и да отдадем почит на нашите предци. Усещането за това, което са направили, е пред нас”, каза директорът на РДГ-Кюстендил Васил Пуров и честити празника на лесовъдите.

Честта да поднесат венец пред паметника на залесителя Йордан Митрев в местността Юч бунар беше дадена на най-младите лесовъди.

250 хил. хектара е площта на РДГ-Кюстендил на територията на областите Перник и Кюстендил. Състоянието на гората на територията на дирекцията е добро, с изключение на повредите по иглолистните насаждения, които прогресивно се увеличават от 30 години насам, съобщиха от дирекцията.

Причината според специалистите са насекомни и гъбни вредители, които до настоящия момент науката и практиката не може да овладее. Това се случва поради факта, че в миналото са създавани иглолистни насаждения извън техния ареал.

Целта е била да се повиши производителността на горите. Затова са засаждани иглолистни насаждения. Това според лесовъдите не е грешка, тъй като в момента има голям обем биомаса, което е ресусрс на държавата.

Пожарите също продължават да нанасят щети, но според Васил Пуров обществото започва да узрява по отношение на отговорността си към гората. С редица инициативи Регионалната дирекция по горите в Кюстендил ще отбележи Седмицата на гората в дните до 13 април.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK