Пловдивска художничка открива изложба „Цветни настроения“ в Благоевград

Пловдивската художничка Виолета Георгиева ще представи изложба с творби на тема „Цветни настроения”, които говорят на езика на цветята по вечните проблеми за любовта, непостоянството, благородството и тъгата.

Експозицията е озаглавена „Цветни настроения“ и ще бъде открита на 4-и септември от 18.00 часа в Арт салона на Радио Благоевград.

Малко са темите, непреходни във времето, които винаги вълнуват и, макар представени в различна форма, остават по съдържание едни и същи. Идентично  писателката Ванеса Дифенбо издава своя световноизвестен бестселър „Езикът на цветята” в четири различни корици.

Вдъхновена от това, Виолета Георгиева представя своя прочит на избрани от нея цветя в два варианта – с акварел и  акрил. С различните техники художничката съзнателно се връща към едни и същи идеи, предизвикващи чувства, усещания и ‚‚Цветни настроения‘‘.

Стара истина е, че художникът не може да гледа цветята, без да държи в ръката си молив или четка, без да се стреми да отрази върху платното тяхната форма и цвят. В този смисъл авторката търси и открива в езика на цветята романтични символи  и послания.

Основният цикъл „Цветни настроения” се състои от десет картини, които представят пет творчески заглавия: „Южноафриканска принцеса”, „Топъл дъжд”, Песен на райски птици”, „Черешов цвят” и „Легенда за приятелството или Хиацинт”.

Акварелът най-често се избира от художника за ескизни или бързи скици. Георгиева цели да осуети тази очаквана в избора на материали нагласа и в търсене на нови предизвикателства представя акварелните си творби в необичайно големия размер 100/70. Допълнителна трудност поставя акварелът като техника поради водната си основа и свързаната с това непредвидимост.

По различен път художничката реализира същата тематична идея, като се спира върху избора на платно 60/50 за акрилните си произведения. 

Дръзка в подбора на техниките, почти „наопаки”, Виолета Георгиева отправя предизвикателства не само към методите за създаване на изкуство, тя поставя под въпрос начина на комуникация между хората. Езикът на цветята разрешава един по-чувствен и динамичен обмен на послания, който за разлика от словесния е пъстър и цветен, с една по-романтична идеология.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//