ПГ по МСС в Гоце Делчев спази традицията по зарязване на лозята

Снимка: Infomreja.bg

Бяха включени всички детайли на ритуала

И тази година Професионалната гимназия  по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев спази традицията и в навечерието на 14-и февруари направи ритуал по зарязване на лозята.

Денят е слънчев, усмихнат. Усмихнати са и младите хора в народни носии, дошли днес в едно от лозята по пътя за село Мосомище. Те заедно със свои преподаватели ще уважат народния празник Трифон Зарезан.

Най-напред девойките подробно разказват за честването на свети Трифон в миналото и днес. Не пропускат да отбележат факта, че той е покровител и на градинарството – дейност, която е застъпена в тяхното училище.

Ето, че идва ред и на момчетата. Едно от тях изпълнява ролята на свети Трифон, друго - на стопанина на лозето. Самото зарязване на лозовите пръчки е съпроводено с благославяне за живот, здраве и плодородие.

Изпълнили задачата си, момците сядат около богатата трапеза. Ястията са според традицията – прясно приготвена погача, суджук, сирене, сланинка, пълнена и добре изпечена кокошка, орехи, туршия. А бъклиците и старовремското менче напомнят за еликсира на боговете – виното.

Според обичая, девойките се присъединяват към момците по-късно. Започва общо веселие, защото Свети Трифон е празник и на радостта!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK