Откриха златни накити за над 400 000 лева на МП Капитан Андреево

Снимка: АМ

Откриха златото в тайник в арматурното табло на автобус

Митническите служители на МП Капитан Андреево задържаха над 4.4 кг златни накити при проверка на автобус. През последните четири дни това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през пункта. 

Превозното средство с румънска регистрация пристига на МП Капитан Андреево на 03.08.2022 г. на път от Турция за Румъния. В зоната на митнически контрол двамата шофьори и пътниците заявяват, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране. Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник в арматурното табло.

От укритието митническите служители изваждат 25 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 4490.67 г накити от 14-каратово злато на обща стойност 404 160 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани. Водачът на автобуса К.А., на 54 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс.

Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Агенция "Митници" напомня, че при пренасяне на изделия от благородни метали през граница на страната, външна на ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 г, а от сребро - 300 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK