Откриха тялото на Атанас Скатов на К2, транспортират го с хеликоптер

Снимка: @Alpine_Pakistan

Българският алпинист е загинал

Апинистът Атанас Скатов е загинал след падането в К2.

Хелекоптерите са успели да намерят тялото на българина и в момента го транспортират към Базовия лагер към Скарду, съобщават от БНР.

По информация на Alpine Adventure Guides в хеликоптера е и годеницата на Скатов.

Според непотвърдена информация Скатов е падал близо 400 метра, след като въжето, за което се е държал, се е скъсало.

След две седмици вятър и бури, състоянието на неподвижните въжета предизвиква безпокойство сред алпинистите.

Колин О’Брейди съобщи, че някои участъци от въжето под лагер 3 са били затрупани от сняг и че алпинистите (по пътя си нагоре) са продължили, без да се придържат към него.

Освен това има много опасни стари въжета по маршрута на Абруци Спър.

Пакистанските власти са ни уведомили по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

МВнР изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист. Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист.

В спасителната акция са били включени и два хеликоптера «Ecurell» на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние в района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

"Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!", съобщават още от пресцентъра на МВнР.

Атанас Скатов е височинен алпинист, мотивационен лектор, продуцент на филми и автор на книги, свързани с неговите експедиции. По професия е агроном по растителна защита. За по-малко от 7 години успява да изкачи 10+1 върха с височина над 8000 метра (Еверест два пъти по различни маршрути) и да стане първият българин успял да изкачи Седемте континентални първенци (Seven Summits).

Всичко това той постига само на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година.

За последните 7 години, Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света като успешно изкачва 17 върха. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режима му на хранене.

Освен алпинист, Атанас Скатов е и мотивационен лектор, като изнася над 300 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух както в страната, така и в чужбина. Атанас Скатов пише книги, които се радват на всеобща популярност, като търсенето наложи да бъде издаден нов тираж от първата му книга. До момента вече шест негови книги са на пазара.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK