Откриха находище на газ и нефт с високо качество близо до Берат, Южна Албания

Снимка: БТА

Това съобщи албанският премиер Еди Рама

Албанският премиер Еди Рама съобщи днес, че в планината Шпираг до Берат в Южна Албания са открити големи резерви на газ и нефт с високо качество, съобщи Евронюз Албания, като се позова на публикация на Рама в социалните мрежи.

Той допълни, че след почти десетгодишна работа и достигане до дълбочина от 6002 метра, следващата стъпка е тестването на устойчивостта на подземното налягане за добив на нефт и газ на повърхността. Според премиера ако то се окаже успешно, това ще донесе исторически скок в икономическия живот на Албания.

В своя вчерашна публикация в социалните мрежи, цитирана от медията, Рама написа, че окончателната оценка за устойчивостта на налягането ще бъде готова до края на годината.

„Междувременно с това работим по проект за Суверенен фонд (Fondi Sovran), който ще администрира това голямо национално богатство, като започнем от внимателното изследване на световните практики, каквито са суверенните фондове на Норвегия, Саудитска Арабия, Азербайджан и други“, допълни албанският премиер. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK