Осъдиха прокуратурата да плати 20 000 обезщетение за скъсан полицейски пагон

Снимка: Infomreja.bg

Случаят доби популярност след излъчен запис от камера в районното

Софийският градски съд осъди прокуратурата да плати 13 000 обезщетение и 6000 лева адвокатски хонорар заради инсцениран инцидент - увреждане на полицейски пагон от двама младежи, пише lex.bg. Това стана ясно по време на днешното заседание по делото.

Александра Стоилова и Иван Цонев бяха задържани в столичното Първо районно управление на полицията през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си.

Изтеклите записи показват, че след задържането на двамата, ръкавът на полицай Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Проверката на Инспектората на МВР установи, че Стоянов лъже.

Наказателното дело срещу Александра Стоилова и Иван Цонев продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите си посочи, че показанията на полицаите по делото са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част.

Назначената от съда техническа експертиза показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер и е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//