Осем афганистанци се признаха за виновни в опит да излязат незаконно през границата

Снимка: Infomreja.bg

Районният съд в Кюстендил им наложи условни наказания „лишаване от свобода“ за срок от по 3 месеца

Районен съд – Кюстендил, одобри споразумения и наложи условни наказания „лишаване от свобода“ за срок от по 3 месеца, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от по 3 години и „глоба“ в размер на по 100 лв., по отношение на 8 граждани на Афганистан.

Те се признаха за виновни за това, че на 01.09.2022 г., в землището на село Горни Кортен, община Трекляно, са направили опит да излязат през границата на страната за Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – престъпление по чл. 279, ал.1, във вр. с чл. 18, ал.1 от НК.

Одобреното споразумение, внесено от Районна прокуратура - Кюстендил, има последиците на влязла в законна сила присъда. С оглед изхода на делото, съдът отмени взетите по отношение на обвиняемите мерки за неотклонение „Задържане под стража“, като това определение подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд в 7-дневен срок.

На 5 септември Районен съд – Кюстендил, наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години, както и „глоба“ в размер на 5 000 лв. по отношение на българския гражданин Г. М., който се призна за виновен в превоз на въпросните бежанци. Съдът одобри внесеното от РП- Кюстендил, споразумение, постигнато със защитата на обвиняемия.

Останалите 6-ма души от групата граждани на Афганистан остават в ареста с мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Петима от тях са непълнолетни, а един е с друга самоличност. За тях следствените действия продължават под надзора на Районна прокуратура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK