Орбан: ЕС първо трябва да подпише с Украйна споразумение за стратегическо партньорство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Така унгарският лидер дава сигнал за възможен компромис

Европейският съюз първо трябва да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, вместо да започва с нея преговори за присъединяване, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Това (споразумение) може да е със срок от 5-10 години, нека първо се сближим, тъй като разстоянието помежду ни сега е твърде голямо. Нека си дадем време да работим заедно и да повдигаме въпроса с членството, след като видим, че можем да работим заедно", изтъкна Орбан в ефира на Унгарското радио.

С днешното си изявление унгарският лидер дава сигнал за възможен компромис преди ключова среща на европейските лидери, посветена на бъдещето на отношенията на ЕС с Украйна.

Планира се лидерите на 27-те страни от ЕС да се срещнат в средата на този месец, за да решат дали да приемат препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Украйна веднага щом Киев изпълни последните условия за даване на старт на присъединителния процес.

Подобно решение в ЕС се взима с единодушие на членуващите в блока страни. Виктор Орбан неведнъж заяви, че Унгария няма да подкрепи предложението на Европейската комисия в сегашната му форма.

Унгарският премиер подчерта днес, че няколко въпроса ще трябва да бъдат изяснени, преди да започнат преговорите за присъединяване с Украйна.

"Ако не знаем (какви последици ще има присъединяването на Украйна), не трябва да започваме преговори. По тази причина ще предложа ЕС първо да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна", заяви Орбан.

Орбан направи изявлението си ден след като представители на ЕС заявиха вчера, че Унгария е близо до това да получи достъп до милиарди евро европейски средства, предназначени за Будапеща, които Брюксел замрази заради съображения, свързани със състоянието на демокрацията в Унгария. /mediapool.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK