Обвиняем за палежи на къщи в с. Търнак е изправен на подсъдимата скамейка

Снимка: Infomreja.bg

17-годишен е привлечен към наказателна отговорност

Районна прокуратура – Враца, предаде на съд 17-годишния Г.Б., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК.

На 04.02.2020 г. Г.Б. се срещнал с приятеля си Р.Х. (на 13 години) в центъра на с. Търнак. Двамата решили да палят къщи в горната махала на селото, като набелязали две на улица „Крайна“. Обвиняемият се насочил към една от тях, прескочил оградата и счупил прозореца на чуждия дом. През него влязъл вътре и запалил перде. Когато огънят се разпространил върху другите вещи, Г.Б. напуснал имота.

През това време малолетният Р.Х. по сходен начин проникнал в съседната къща. Струпал намерените вътре дрехи, пластмасови бутилки и найлонови торби и ги запалил.

На улицата двамата извършители видели, че пожарите се разгарят и напуснали местопроизшествието.

Пожарът бил забелязан от свидетел и след подаден сигнал на телефон 112 на място пристигнали пожарни автомобили. От една от запалените къщи била изведена лежащо болна жена.

На следващия ден Г.Б. и Р.Х. запалили още една къща, намираща се на ул. „Цар Асен“ в селото.

След получена оперативна информация извършителите на палежите са били установени.

От назначените по производството психолого - психиатрични експертизи е видно, че макар и непълнолетен Г.Б. е могъл да разбира свойството и значение на извършените от него деяния и да ръководи постъпките си. Констатирана е проява на девиантно поведение, с чувство за безнаказаност и безотговорност. Р.Х. извършил деянията под влиянието му. Като малолетен той не е могъл да разбира свойството и значението на извършените от него деяния с оглед възрастова невменяемост.

Общата стойност на нанесените имуществени вреди от трите палежа възлиза на 8 893 лева.

Предстои делото да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK