Общинският съвет в Гоце Делчев одобри проектни предложения в подкрепа на социално слабите

Снимка: Infomreja.bg

Целта е да им бъде осигурена патронажна грижа, топъл обяд и асистентска подкрепа

На днешното си редовно заседание, проведено за първи път онлайн, Общинският съвет в Гоце Делчев разреши общината да кандидатства с проектни предложения по процедура „Патронажна грижа +“ - ОП „Развитие на човешките ресурси“, и по процедура „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID – 19“.

В края на месец февруари тази година приключва „Патронажна грижа“, започнала точно преди една година. Общинската администрация е подготвила ново проектно предложение, вече по „Патронажна грижа +“.

Условията по новата процедура са като тези по предишната. Сумата, определена за потребителите, също не е променена.

Новото е, че са отпуснати допълнителни средства за назначаване на санитари и хигиенисти, за дезинфектанти и лични предпазни средства, както и за малък набор от лаптопи и таблети, така че потребителите, които са в състояние да работят с тях, да се свързват по-лесно с личните си лекари.

По тази програма се предоставя домашен санитар и медицинска грижа. Така всеки потребител може да получава по 2 часа специализирана грижа на ден. В община Гоце Делчев тези потребители са 53-ма.

Що се отнася до получаването на топъл обяд, в Гоце Делчев то е традиция. Повече от 10 години общината кандидатства пред фонд „Социална закрила“ за отпускане на средства за безплатен обяд на социално най-слабите си жители. Но според условията на този фонд, одобрените не могат да бъдат повече от 100 души, т. е. няма възможност да се обхванат всички желаещи.

За първи път общинската администрация в Гоце Делчев подготвя проект пред ОП „Храни“. По тази програма няма ограничения на броя на лицата, които могат да бъдат включени в нея, стига да отговарят на изискванията на програмата и Дирекция „Социално подпомагане“ да ги е одобрила.

Храната се получава еднократно всеки работен ден, като себестойността и е 2.70 лева. Идеята е тя да започне да достига до потребителите от 8-и февруари.

Крайният срок за кандидатстване е 31-ви януари.

На заседанието съветниците одобриха и въвеждане на социална  услуга „Асистентска подкрепа“ като държавно делегирана дейност.

Новата социална услуга включва подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане позицията на тялото, изпълнение на ежедневните домакински дейности, комуникация. Тази подкрепа се предоставя на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на трудоспособност (ТЕЛК). Тя се отнася и за деца и пълнолетни граждани с трайни увреждания. Изискването е те да не ползват асистентска подкрепа или помощ за такава подкрепа, нито пък за грижа в домашна среда.

Министерският съвет определя стандарт за социалната услуга „Асистентска подкрепа“. Това са 3 985 лева на лице за календарна година.

В община Гоце Делчев има 57 потребители на тази услуга, а общият размер на средствата е 227 145  лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK