Общини кандидатстват с инвестиционни проекти за държавно финансиране

Иван Каракашки, снимка: infomreja.bg, архив

Областните управители са натоварени да събират проекти по постановление номер 4 от 16 януари 2014 г. на Министерския съвет, според което е утвърдена Публична инвестиционна програма. Срокът за представянето им е до 24-и този месец, обяви управителят на Кюстендилска област Иван Каракашки.

Програмата касае общини, които са малки и нямат възможност да привличат средства. По този начин се дава възможност за финансиране директно от държавния бюджет. Един от основните критерии за кандидатстване е осигуряване на заетост. Междуведомствена комисия, сформирана от различните министерства, ще утвърждава проектите по области.

Каракашки обяви, че община Бобошево ще участва с проект за 1 млн. лв. за уличната мрежа. В Кочериново ще се иска асфалтиране на улици за 700 хил. лв. В Трекляно за 350 хиляди лева се иска да бъде изградена водноснабдителна мрежа на няколко села в района. Дупница кандидатства за ремонт на спортна зала за 4, 5 млн.лв. В Бобов дол ще се ремонтира път за 2,5 млн. лв. През пролетта започва изграждане на пътя в Конявската планина.

„Нашето придвижване до столицата ще бъде улеснено в рамките на една-две години”, каза със задоволство областният управител на Кюстендил Иван Каракашки.

„Много е важен този фонд от 500 млн. лв., който правителството заложи в бюджета за тази календарна година. Целта е да бъдат подпомогнати регионите с цел създаване на нови работни места”, обяви зам.-председателят на НС Мая Манолова. Тя е категорична, че ще настоява всеки един от проектите от региона да се случат, независимо от каква политическа сила е избран съответния кмет.

„Похвалното е, че вече са преведени и тези 600 хил. лв. за ремонт на балнеосанаториума, преведени са парите по проекти за стадиона в Кюстендил, предстои да започне ремонт на ДНА, където са осигурени 200 хил.лв”, коментира още Манолова. Тя  ще настояваме допълнително да бъдат отпуснати средства за ремонт на черкви. Такава е тази в Гюешево, където се намира костницата на загинали войници в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK