Община Кюстендил поставя началото на кукерския фестивал

Снимки: Община Кюстендил

На 27 декември, Стефановден кукери се включват в карнавално шествие в центъра на града

С дрънкане на чанове джамали влязоха на Игнажден в сградата на община Кюстендил. Те анонсираха началото на кукерски фестивал, който ще се провежда всяка година на 10 февруари, а преди това на 27 декември, Стефановден - карнавално шествие с тяхно участие в центъра на града.

Тяхното дефиле ще е кулминация на програмата за Стефановден, когато в 12:00 на площада ще посрещнем Джамалджийски групи от община Кюстендил. Те ще направят карнавално шествие, което ще тръгне от Общинския драматичен театър и ще продължи по централната градска алея към площад „Велбъжд“, като очакваме в него да се включат повече от 300 участника от селата Пиперков Чифлик, Слокощица, Ябълково, Жабокрът и Гирчевци, анонсира кметът инж.Атанасов.

Благодарим на община Кюстендил, които ни съдействат и милеят за нашите културни ценности. Ако не учим децата си на нашите обичаи, ще загубим всичко, заяви Борис Борисов от кукерската група на с. Ябълково.

„На Стефановден се надяваме да изгоним всичко лошо от нашия град и да зарадваме хората на площада.

Започва една много хубава инициатива, благодарение на обединението на нашите групи, защото нашите села се много силни. Ние сме с много медали от различни форуми в България и вече имаше нужда да се направи фестивал, той ще бъде наш с нашето лого „Джамала“, защото ние сме джамаларски групи“, каза още Борис Борисов.

„Най-накрая кукерските групи от Кюстендилско ще имат поле за изява и именно за празниците, когато в града има гости от страната и чужбина, ще покажем, че сме обединени и ще дадем възможност на гостите на града да се запознаят с традициите от кюстендилския край“, каза кметът на града.

През февруари 2024 ще бъде сложено на началото на кукерския фестивал, в който ще участват групи от цялата страна и съседни държави, анонсира кметът инж. Атанасов.

„Запазваме традициите и показваме, че можем да бъдем обединени, когато става въпрос за Кюстендил. Затова на 10 февруари ще направим фестивала, сега няма да конкурира Перник, но ще бъде начало и впоследствие ще надграждаме. Искаме да покажем, че фестивалът може да бъде устойчив, да покажем, че местните джамаларски групи са обединени, да запазим културата и бита и да обогатим нашия културен календар“, заяви кметът инж. Ататансов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK