Община Кюстендил изработва Генерален план за организация на движението

Снимки: Infomreja.bg

Кметът инж. Атанасов: Комисия прави обследване на спирките

Днес подготвихме и сме пуснали към Парламента предложения за 49,5 млн. лв., които да залегнат в капиталовите разходи, за да се търси финансиране на готови инвестиционни проекти, както и за проектиране на водопроводни и канализационни мрежи.

Едно от перата, които сме предложили от този бюджет за гласуване между първо и второ четене, е изработване на Генерален план за организация на движението на община Кюстендил. Такъв план е трябвало да има още през 2005 г. и ние като Община не правим изключение, но не е редно.

Надявам се тези пари да бъдат заложени и този план да бъде изработен през 2024 г. , който ще реши голяма част от транспортните проблеми, които възникват. Това обяви по време сесията на Общински съвет – Кюстендил, кметът инж. Огнян Атанасов.

На въпрос от страна на общински съветник за изграждане на детска площадка за деца с увреждания, градоначалникът заяви, че такава детска площадка ще има.  

„Вече съм сигнализиран от страна на майки. Ще се опитаме през капиталови разходи въпросът да бъде разрешен. Най-добрият вариант е тя да се намира в центъра на града, но това тепърва ще се анализира“, каза кметът.

Запитан за новоизградените спирки от предишното ръководство и липсата на осветление на тях, инж. Атанасов уточни, че ще бъде направена проверка, както и за наличието на мълниезащита. „Ще бъде направена комисия и ще бъде извикана фирмата изпълнител. Така ще се направи обследване и ще се види кое работи и кое не, както и кое трябва да бъде отстранено“, отговори кметът.

Пред него беше поставен и въпросът за липсата на градска тоалетна в центъра на града. „Съгласен съм, че в града трябва да има. В момента единственият вариант е тази при Чифте баня, само че все още не е ясно какъв финансов ресурс ще е необходим за ремонт. Онзи ден в Панагюрище видях тоалетна тип контейнер, направена с автомат с монети. Изглеждаше доста прилично, но въпросът е че тя е излязла 120 хил. лв. Ще направим проучване обаче къде може да се направи и според мен обществената тоалетна не може да е една, а трябва да са поне 2“, обясни инж. Атанасов.

Общинският съветник д-р Лилия Чингарска предложи да бъде изградено табло с почетните граждани на Кюстендил. От своя страна кметът приветства идеята, но обяви че трябва да бъде преразгледана наредбата и критериите, по които се отличават почетните граждани на Кюстендил.

Началото на днешното заседание на ОбС – Кюстендил беше дадено именно с връчване на почетен плакет на наследниците на д-р Георги Ленгарски. Той беше награден посмъртно от предходния Общински съвет.

„Горд съм, че в нашия град е работил и живял д-р Ленгарски. Човек, който е легенда за нашия град, човек, който е пример за много от медиците. Радвам се, че има добри последователи и във ваше лице, неговите наследници“, обяви кметът инж. Атанасов, връчвайки почетният плакет на сина на д-р Георги Ленгарски.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK