Общата цел на България и Румъния е влизане в Шенген до края на годината

Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе среща с румънския си колега Лучиан Боде в Букурещ ​

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, общи действия по противодействие на нелегалната миграция, както и улесняване на граничния трафик между двете държави бяха сред основните теми на срещата между двамата министри. Те препотвърдиха общата цел на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство още тази година, обсъдиха предприетото до този момент и следващите стъпки на двете държави към тази цел. 

“Много е важно да има диалог между нас. Когато има диалог и координация, и стъпките към Шенген ще бъдат лесно преодолени”, категоричен бе министър Боде и допълни: “ Пътят ни към Шенген е заедно”.

Приемането ни в Шенген е национален приоритет, заяви министър Демерджиев и увери, че ще има приемственост в тази посока от всеки следващ кабинет, съобщават от МВР. 

Двамата обсъдиха и съвместни стъпки за противодействието на нелегалната миграция. 

Министър Демерджиев запозна румънския си колега с мерките, предприети от нашата държава. Отбеляза, че напредва работата по идеята му за работна група с Европол по противодействието на трансграничната престъпност, свързана с нелегалната миграция. Той покани представител на Букурещ да се включи в нея, а министър Боде изрази съгласие. 

Двамата министри на вътрешните работи коментираха и мерки за улесняването на трафика на граничните контролно - пропускателни пунктове между двете държави. Министър Демерджиев постави акцент на важността на инфраструктурните проекти, които ще помогнат за това.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK