Образи от камък, цвят и звуци бележат началото на „Малешево пее и танцува”

снимки: Община Струмяни

В Арт център Илинденци откриваща пресконференция днес беляза старта на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”.

Въпреки лошите метеорологични условия всички  самодейни състави от общината - фолклорните групи на Игралище и Никудин, ансамблите на Илинденци, Микрево и Струмяни - пяха и танцуваха в името на своя фестивал.

Сърцата им играеха под звуците на музиката, а образите им бяха изпълнени с цвят и настроение. В подножието на Пирин, мома Кераца посрещна гостите с хубаво илинденско вино, на голяма трапеза домакините от община Струмяни подредиха  уникални домашни баници и питки.

Събитието в Арт център Илинденци бе организирано в партньорство със Съюза на българските художници, чийто председател Любен Генов лично уважи събитието и с изключителното съдействие на големия български скулптор Иван Русев, който откри произведенията, създадени през 2013 на художниците Надежда Кутева, Петя Денева, Ирина Угринова,Мария Златанова, Пламен Бонев, Мариета Конова, Валентин Георгиев, рисунките на Художественото училище по приложни изкуства „Свети Лука” – София, каменните фрагменти на тема „Стара каменна пластика по нашите земи” на студенти от ВТУ” СВ.Св. Кирил и Методиий”.

Председателят на организационния комитет и кмет на община Струмяни Емил Илиев, кметът на 100-годишно Микрево Иван Божинов, директорът на фестивала Снежана Стоименова, председателят на Фондация Арт център Илинденци Иван Русев, голямата българска певица Руска Стоименова, директорът на Радио Благоевград- Елисавета Каменичка, проф. д.и. Илия Манолов и Любен Генов, председател на Съюза на българските художници презентираха програмата на Десетия международен  фолклорен фестивал – 2013, който ще се състои на 18,19 и 20 октомври и есенните събития на Арт център Илинденци, неразделна част на фестивала.

„Община Струмяни, макар и малка, може и се съизмерва чрез Малешево пее и танцува с големите български общини. Авторитетът на фестивала расте и неговата география се разширява, не само в България, но и на Балканите, Европа и света. Благодаря на големия български скулптор Иван Русев за възможността да обогатим идеите на фестивала – чрез формите на изящното изкуство, а в съвместните пленери се създава картинна галерия с платна на големите български художници", сподели Емил Илиев.

Десетото юбилейно издание съвпада със 100-годишнината на будното и най-голямо село в община Струмяни - Микрево. Събитията са възможни въпреки тежката ситуация и благодарение на партньорството на общината с Министерството на културата, Съюза на българските художници, Арт център Илинденци, Радио Благоевград, бизнеса на община Струмяни, Съюза на хотелиерите, меценатите на изкуството, самодейците от община Струмяни, България и чужбина.

19 области от България изпращат пратеници на фолклора в Микрево, ще участват и 17 чуждестранни ансамбли от Албания, Украйна, Полша, Македония, Молдова, Турция, Сърбия, Сицилия и Грузия – носители на авторитетни награди и отличия, са в готовност да се борят наравно с българските  за Гран-при „Жар птица” и Орфеевите арфи за първа награда.

Ралица Базайтова, главен специалист на Министерството на културата, постави „Малешево пее и танцува” в челните редици сред фестивалите в страната, а Ели Каменичка определи фестивала и фолклора като духовното ДНК на българина. ”Човек трябва да присъства на тези фестивални дни, за да разбере, че съм права. Аз бях три дни и нощи на Деветия фестивал и до ден днешен се чувствам част от него. Пред очите ми са багрите, звуците и хилядите усмихнати лица” – каза още директорът на Радио Благоевград.

Малешево ще запее и заиграе три дни и три нощи. Сцената на Микрево е готова за хилядите творци и гости, отворили сърцата си за фолклора.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//