Областният управител Катя Димитрова одобри строежа на Регионалното депо за твърди битови отпадъци

Снимка: ОА, архив

Възложител на строително-монтажните работи ще бъде Община Дупница

Областният управител Катя Димитрова одобри предварително изпълнение на разрешението за строеж за изграждане на Регионалното депо за отпадъци в землищата на дупнишките села Джерман и Грамаде.

Възложител на строително-монтажните работи ще бъде Община Дупница, която е водеща община в сдружение „Рила еко”. По този начин изграждането ще може да започне три дни след издаване на разрешението за строеж, без да е необходимо да се изчакват допълнителни срокове.

Предварителното изпълнение на разрешението за строеж се допуска на основание чл. 60, ал. 5 от Административно-процесуалния кодекс, тъй като още през 2013 г. депото е определено от Областен съвет за развитие-Кюстендил, като обект с регионално значение.

Мотивите на областния управител са, че по този начин ще се ускори изграждането на обект „Регионален център за третиране на неопасни отпадъци – Регион Дупница”, от чието осъществяване зависи изпълнението на целите, заложени в общинските програми за управление на отпадъците, респективно Националния план за управление на отпадъците и поетите ангажименти от България към Европейския съюз по отношение на тяхното намаляване преди депониране.

Липсата на регионално депо и алтернатива за предаване на отпадъците за обезвреждане крие опасност от екологична криза ежедневно. Забавянето на изграждането води и до финансови санкции към общините от сдружение „Рила еко”, поради неизпълнение на заложените ангажименти в Закона за управление на отпадъците, което се отразява финансово чрез допълнителни такси за битови отпадъци на жителите на засегнатите общини.

Регионалното депо за твърди битови отпадъци ще бъде разположено върху площ от 223,823 дка. Върху 9 имота ще бъдат изградени площадка за предварително третиране на смесени битови отпадъци, инсталация за компостиране на разделно събрани биоразградими отпадъци и административна сграда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK