Областният координационен център разкри физически център за украински граждани

Снимкк: ОА - Кюстендил

Центърът е инициатива на областния управител на Кюстендилска област Катя Димитрова

Физически център за подпомагане на хора, търсещи закрила, вследствие на войната в Украйна, отвори врати в сградата на Областна администрация-Кюстендил, в гр. Кюстендил, ул. „Демокрация“ № 44, ет. II. Той е изграден в изпълнение на Заповед № Р-36/04.03-2022г. на Министър-председателя на РБ към Областния координационен център за подпомагане на украински граждани.

Центърът е инициатива на областния управител на Кюстендилска област Катя Димитрова, със съдействието на местните власти, териториалните поделения на изпълнителната власт и с широкото участие на гражданите и бизнеса. Целта еоказване на помощ на търсещите закрила граждани на Украйна в Кюстендилска област, в рамките на правата и възможностите, предоставени по програмата за временна закрила.

  Основните функции, които ще осъществява центърът са:

  • събиране на информация, необходима за непосредствено и последващо подпомагане на търсещите закрила.
  • координация между институциите и гражданските организации и доброволците.
  • предоставяне на информация на търсещите закрила и на тези, които желаят да помагат.
  • предоставяне на неща от първа необходимост (базови потребности).
  • психологическа подкрепа.
  • грижа за децата.
  • настаняване, когато такова не е осигурено централно.
  • осигуряване на транспорт до местата за настаняване.

В Областния координационен център е създадена зона за деца, както и зона за изчакване на търсещите подкрепа. В центъра са включени доброволци, които владеят руски език, както и психолози  и лица за осигуряване занимания за децата. Центърът са спешна медицинска помощ-Кюстендил, ще оказва медицинска помощ на лицата, нуждаещи се от такава, а хуманитарното подпомагане ще се осъществява със съдействието на Българския червен кръст.

Припомняме, че към Областния координационен център е активна денонощна  „гореща линия“, с номер 0885939322, за граждани и доброволци, на която се предоставя информация за дарения, информация за осигуряване настаняване и информация за осигуряване на транспорт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//