Облаци с послания на три езика посрещат учениците в Езиковата гимназия в Кюстендил

Снимки: Камелия Пешева

Камелия Пешева и Мартина Тасева вдъхнаха живот на стар павилион

Кюстендилски ученици вдъхнаха нов живот на стар павилион, разположен на входа на Езиковата гимназия в Кюстендил. Камелия Пешева и Мартина Тасева озаглавиха проекта си „Моето училище, това съм аз“. А всъщност, това, което направиха момичетата, заедно с техни приятели, е изключително – нарисуваха облаци, които изписана на три езика.

В инициативата на Ками и Марти им помогнаха Димитър Стоймиров, Александра Сефтерска, и Живко Христов. В продължение на седмица те работят всеки ден и дават всичко от себе си, за да превърнат постройката в истински шедьовър.

„Искаме да покажем, че макар и да сме от Езикова гимназия, изкуството е в нас и благодарим на училището, че ни помогна да създадем нещо красива“, коментира  Камелия Пешева. Идеята за проекта идва на нея и Мартина, а по пътя на осъществяването му помагат ученици, учители и приятели.

 „Много искахме да направим нещо за училището, което да остане за всички. Учителите ни подкрепиха и много ни се радват като рисуваме“, обяснява още Камелия.

Крайната цел за Ками и Марти е да покажат, че Кюстендил е културен град на изкуството. В проекта си двете ученички вмъкват освен красота и послания на три езика – английски, немски и испански.  „Сградата на Езиковата гимназия е изключително ценна, построена е през периода 1906-1912 год. Тя е една от красивите постройки в града и не случайно искахме да съчетаем историята с модерното изкуство. Така дойде идеята за този дизайн, да покажем, че нашето училище е модерно“, казва още Камелия Пешева.

Абсолютно цялата инициатива и материалите, необходими за реализацията на проекта на двете момичета са финансирани от училището. „Купихме абсолютно всичко необходимо – бои, четки и запретнахме ръкави. Училището се постара и много ни помогна. Всичко вече е стилизирано и много красиво, в облаци“, обясни Камелия.

 

КОМЕНТАРИ