НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Снимка: БТА

Това решиха депутатите след 4-часов дебат

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна. 

Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен на прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и Български енергиен холдинг. По искане на опозицията в списъка на получателите беше включена и Европейската прокуратура с мотив "липса на доверие към родната", пише БНР. 

В първите два от тях  депутатите спориха дали могат да приемат проект на решение на НС по споразумението с "Боташ", без в зала да е внесен доклад на Временната комисия. След прекъсване на заседанието и заплахи за искане на оставката на председателя на парламента Росен Желязков докладът беше внесен, а тежките констатации в него дадоха повод за взаимни обвинения кой е виновен, кой не е предприел действия за предоговаряне на условията по споразумението и колко мрачно е бъдещето на "Булгаргаз".

Против решението гласуваха само от ДПС. 

Близо два часа продължи спорът между депутатите дали могат да приемат проект на решение на Народното събрание по споразумението с "Боташ" без в зала да е внесен доклад на временната комисия. Имаше прекъсване на заседанието и заплахи за искане на оставка на председателя на НС Росен Желязков. 

По време на дебатите от ПП-ДБ обвиниха доскорошните си партньори в управлението от ГЕРБ-СДС в опит да прикрият фактите. Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви:

"С тези ваши действия вие реално ставате съизвършител в укриване на доказателства за тежка финансова щета за българската държава. Напомням ви, че Комисията установи финансова щета в размер на 500 000 долара на ден. 1 милион лева на ден, господин председател, 2,4 милиарда долара за 13 годишния период на договора". 

В отговор председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ-СДС репликира:

"В последното правителство, оглавявано от министър-председателя Денков, енергийният министър Радев и финансовият министър Василев не са си мръднали пръста и за десетте месеца на управление на правителството на Денков са платени стотици милиони по този договор, без той да бъде предоговорен. Целият български народ плаща скъпия газ, целият български народ плаща десетте месеца безвремие на премиера Денков". 

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че кабинетът "Денков" е бездействал и заподозря опит за фалит на "Булгаргаз" в полза на неговия конкурент:

"Най-голямата друга компания за търговия на газ в България "Овергаз", собственост на Сашо Дончев. Кой е Сашо Дончев – най-големият спонсор на "Промяната" с 500 000 лева като физическо лице. "Булгаргаз" е пред фалит. "Булгаргаз" е въпрос само на време не само да си загуби пазарния дял, а да фалира". 

От ПП-ДБ напомниха за времето, когато Жечо Станков е бил зам.-министър на енергетиката. Венко Сабрутев каза:

"И моля да видите дали там, в списъка с партньори, не фигурира фирмата на майката на господин Станков. И дали пък случайно в тази фирма не е станала основен партньор на "Булгаргаз". 

Борислав Гуцанов от БСП каза: 

"Ако имахте желание този договор да бъде променен, смятам, че имаше как да накарате министър-председателят и министърът на енергетиката да направят така, че да започнат преговори с турската страна за промяна на този договор". 

Хамид Хамид от ДПС заяви: 

"Дали има нарушения, престъпления и други деяния - има време органите да се произнесат, но днес, колеги, тук, тази трибуна се използва единствено за предизборна кампания". 

В спора бяха вкарани квалификации като тасманийски дяволи, ария на отчаянието и словесен стриптийз. 

"Не мога да повярвам, че тази мъка свърши", въздъхна с облекчение председателят на парламента Росен Желязков, когато списъкът с желаещите да се изказват свърши. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//