Няма да има нови машини за изборите, няма да се допуснат и престъпления

Снимка: Infomreja.bg

За това увериха от ЦИК и МВР

МВР създава организация за недопускане на изборни престъпления. В това увери министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Народното събрание. 

Той обяви, че от 26 септември до 6 октомври ще функционира гореща линия в МВР. Създаден е и оперативен щаб с ръководител главния секретар на МВР. 

Сред основните дейности на щаба са оперативното ръководство на дейността по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в периода на изборите. 

Информационният обмен ще е между структурите на МВР и ДАНС. Екип от специалисти в МВР е разработил и специализирано приложение - географска информационна система,съобщава БНР.

Централната избирателна комисия винаги е смятала, че изборният процес e въпрос, свързан с националната сигурност.

Това заяви пък председателят на ЦИК Камелия Нейкова на изслушване в парламента относно надеждността на машините за гласуване.

Нейкова подчерта, че за предстоящите местни избори ЦИК е обявила две обществени поръчки. Едната е свързана с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера. За гарантиране надеждността на изборния процес ЦИК е предвидила допълнителни мерки за сигурност.

Нейкова добави, че са извършени проверки, направени са и тестове за удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване.

За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини, гласуването ще се извършва с вече закупените, допълни председателят на Комисията. „Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс", добави тя.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на устройствата за гласуване. При възникване на проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия, съобщава nova.bg/news.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK