Нинова и металурзите обсъдиха възможности за държавна подкрепа в сектора

Снимка: МИИ

Според тях намесата на държавата е належаща

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с представители на металургичната индустрия, за да обсъдят належащите проблеми пред сектора и възможностите за държавна подкрепа.

Металурзите изразиха опасения, че в момента браншът работи под капацитета си спрямо нормалното европейско ниво и ако тази тенденция продължи, това ще доведе до фалити.

Според тях намесата на държавата е належаща, за да може да възстановят не само нивата на производство преди Ковид кризата, но и да увеличат работните места, които в условията на пандемията е трябвало да намалят драстично.

По думите им регулирането на пазара чрез съответните квоти, ограничаване вноса от трети страни и износа на скрап, е начинът България да има силна стоманодобивна индустрия, която напълно да задоволи нуждите на вътрешния пазар.

Министър Нинова създаде екип с представители на Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на околната среда и водите, Министерството на финансите, който да разработи механизъм за подкрепа на енергоинтензивните индустрии. „Европейската комисия даде такава възможност на държавите членки и България трябва да я оползотвори в интерес на икономиката си“, заяви Нинова.

Тя пое ангажимент в най-скоро време да инициира среща с търговци на скрап в България, както и да потърси механизми за подпомагане на държавни предприятия в тази посока, с което да се подсили и кръговата икономика. „Имате пълната ми подкрепа. За мен е важно националното производство да увеличи капацитета си и да намерим правилните мерки за регулиране на вътрешния пазар“, заяви министър Нинова.

От своя страна металурзите благодариха на вицепремиера за това, че в най-кратки срокове успява да откликне на проблемите им, както по отношение на Наредбата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в черната и цветната металургия, така и за належащите казуси.

На срещата присъстваха представители на Българска асоциация на металургичната индустрия, СФ „Металици“ към КНСБ и НФ „Металургия“ към КТ „Подкрепа“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK