Нина Илиева: С ясни цели и ангажираност към проблемите на общината се кандидатирам за общински съветник!

Нина Илиева - кандидат за общински съвветник, снимка: Личен архив

Тя е кандидат за общински съветник от листата на „Партия Консервативна България“

Нина Илиева завършва Колежа по туризъм в Благоевград, специалност организация, управление, хотели и ресторанти. От 30 години е в хотелиеро-ресторантьорския бизнес. Познава добре проблемите бранша и се стреми да ги решава въпреки трудностите, които среща. Според нея колкото си по-успял, толкова повече имаш отговорност  към обществото. Мотото й в живота е когато има желание, има начин.

Г-жо Илиева, кое ви дава самочувствие да се кандидатирате за общински съветник от листата на „Партия Консервативна България“ в Благоевград?

Самочувствието ми идва преди всичко от желанието да бъда полезна на моя град и общината, чиито проблеми познавам и са ми близки. Давам си сметка колко много още може да се направи за Благоевград и общината, стига човек да милее за своя град. От друга страна имам самочувствието на човек, който е спечелил доверието на доказали се експерти, бизнесмени, хора на изкуството. Довериха ми се и от партия  консерватвна България. Всичко това радва и едновременно натоварва с отговорност, че от мен се очаква да променя макар и с малко  бъдещето на нашия град и нашата община.

Защо избрахте да сте част от екипа на кандидата за общински съветник от листата на „Партия Консервативна България“?

На първо място прогресът ни като град и община има нужда от управление с доказани качества и опит, водени от стриктни принципи. В този ред на мисли смятам, че бъдещия кмет, който и да е той, трябва да изгради екипа си върху солидни принципа за добро лидерство. И това не трябва да бъдат празни обещания, а  да се начертаят  ясни цели, които  да подобрят живота на хората в общината. Много управници са влезли в порочния кръг на гръмки обещания и тихи оправдания. Мисля, че тази вълна на популизъм заплашва и Благоевград. Ние от Българска консервативна партия защитаваме последователна и постижима програма, както е почтено и както трябва да правят всички.  Всеки кандидат за общински съветник от нашата листа има глас, отговорности и ангажименти, подкрепени от конкретни лични идеи, защото на доверието се отговаря с резултати. И така стигаме до хората - екипът ни е в постоянен диалог с жителите на общината , защото те ще са и мерилото, и компаса на нашата работа. Това вдъхнови моят избор и ме мотивира да работя усилено всеки ден.

Вие сте в хотелиерския бизнес от близо 30 години, има ли шанс Благоевград да стане инвестиционен рай? Как ще се справите с проблема безработица?

Бих искала това да се случи веднага щом стана общински съветник. Разбирам обаче много добре, че докато се стигне до „рая”, ще трябва да бъде извървян сериозен път, в който Благоевград трябва да става последователно все по-привлекателен за наши и чужди инвеститори. На практика това означава още от първия ден в общината трябва се заложат нови посоки на работа – насърчения за бизнеса, актуална и атрактивна информация за инвеститорите, създаване на благоприятен бизнес климат за привличането на наши и европейски капитали, включване на експертния потенциал на общината за участието с качествени проекти в усвояването на средства от Европейските структурни фондове.Хиляди  пъти сме разговаряли и коментирали с колегите, че основен проблем в хотелиеро-ресторантьорския бизнес е липсата на добре подготвени кадри, у  нас, липсата за персонал е надвиснала като дамоклев меч както над градските, така и над ваканционните и спа хотели. Кризата за служители изпъква най-ясно при т.нар. изпълнителски позиции – камериерки, сервитьори, бармани и пр. Светлина в тунела все пак има. Научим ли се да осигуряваме необходимото финансиране за значими и добре разработени проекти, ще можем да чертаем още по-мащабни и дръзки проекти. А това според мен  ще се случи  чрез осигуряване на благоприятни условия и облекчения в местните данъци и такси, насърчаване на  бизнеса в Благоевград , за да инвестира в града, да се развива тук, да откликва на местните потребности, и това  ще ни се върне стократно. Бих искала да  обръщаме внимание на малкия човек, на неговите потребности, на неговите проблеми и грижи, на един да помогнеш пак има смисъл. Защото когато има желание, има начин.

Това ли е начинът Благоевград да стане привлекателен за жителите си, за да се развиват те в него, а не да работят в София и чужбина, както е в момента?

Няма друг вариант. Рано или късно Благоевград ще престане да бъде „спалнята” на София, където хората отиват да си вадят хляба. Имам амбицията да направя така, че това да се случи колкото се може по-рано,да заработи всички заедно, а не всеки да дърпа към себе си, защото сговор на дружина планина повдига. Ще трябва да надскочим егото си, да бъдем единия дори и в спора, да стигаме до целта за добруването на всеки човек в града.

БЛАГОЕВГРАД е един от градовете, с  полуразрушени заводи, Вие като общински съветник какво ще направите, за да се промени този факт? Как ще се справите с проблема безработица?

Много е важно лицето на един град.

Липсата на работа и недостигът на работни места може да съсипе не само хората, а и който и да е град, да го обезличи. Това наблюдаваме, след като редица стари предприятия бяха закрити. В случая „шансът” на Благоевград да е близо до София му играе лоша шега, защото очевидно не стимулира общинската управа да стимулира развитието на бизнеса, за да се осигурява препитание за хората в активна възраст. Това е и моето виждане – градът трябва да бъде съживен, да се развива пълноценно. Като човек, който идва от бизнеса и знае колко полезен може да бъде бизнесът за града и хората му, аз залагам именно на това развитие. Трябва да създадем такива условия, че благоевградските фирми да се развиват тук и сега, а Благоевград да стане притегателен център и за много други н Един привлекателен европейски град не може да съществува без свое духовно средище. За мен това означава изграждане на храма на свети Мина на територията на пазара,който е необходим за нуждите на миряните.

Какво проблеми поставят местните хора пред  Вас?

- Всеки ден се срещам с различни хора в областния център и селата. Проблемите са различни – някъде най-остро стои водоснабдяването, другаде канализацията, почти навсякъде ни чака ремонт на пътища, улици и тротоари. Хората искат нещата да започнат да се променят и това ще стане.

Разчитате ли на големи обещания, за да привлечете гласове?

Големите обещания може да звучат добре, но след това трябва и да се изпълняват. Така че с тях трябва да се внимава. В основата на нашата програма за действие стои прагматизмът – да се предвидят конкретни решения за съществуващите проблеми и да се върви напред. Общото и най-важното е да се обърне подходът за осигуряване на финансиране. Да не се плашим от големите цифри, необходими за преобразяването на общината, а да търсим начини тези пари да се намерят и да бъдат вложени ефективно.

С какво превъзхождате вашите опоненти?

Дали превъзходство е точният термин, не съм сигурна. При всички случаи думата за качествата на различните кандидати ще имат избирателите, те ще изразят своите предпочитания. Аз съм сигурна в това, което наистина искам да направя, а то е наред с всичко друго общината да стане прозрачна. Като казвам прозрачна за това означава, всички реформи, които се извършват  в нея, да бъдат достъпни за гражданите и бизнеса, да има обратна връзка, да протича постоянен диалог. Досега това не е ставало. А си заслужава. Жителите на Благоевград го заслужават.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//