Никола Минчев не изключва да има референдум за промяна на националния празник

Снимка: БГНЕС

Той обясни, че е съвсем естествено темата за националния празник да бъде водеща в публичния дебат

Би могло да има референдум за промяна на националния празник от 3 март на 24 май. Всякакъв начин да се търси мнението на гражданите, професионалисти, историци и политици всякакви такива начини са добре дошли.

Toва заяви депутатът и зам.-председател на Народното събрание Никола Минчев за промените в Конституцията, които представиха ПП/ДБ и една от идеите - 24 май да стане национален празник за сметка на 3 март, пише news.bg.

Той обясни, че е съвсем естествено темата за националния празник да бъде водеща в публичния дебат. В 47-то Народно събрание, когато ГЕРБ/СДС предложили промяната на националния празник да стане в Кодекса на труда, това станало без да се получи без широк публичен дебат. ПП/ДБ планират да има широк публичен дебат затова дали 24 май да стане национален празник за сметка на 3 март, уточни Минчев.

Той не се обижда от мнението на партиите в 49-то Народно събрани за промяна датата на националния празник. Промените в Конституцията не е да си закачим етикет, а да се събере широка подкрепа, каза Минчев.

Той не вижда как ПП/ДБ могат да се готвят за служебна победа на местните избори наесен, като едно от предложенията за промени в Конституцията кметовете да са само с два мандата. Тези промени няма да имат отражение за сегашните местни избори, увери Минчев и добави, че такава промяна е необходима, за да се ограничи феодализацията по места.

Никола Минчев очаква да види дали ще има подкрепа за промените в Конституцията, които предлага ПП/ДБ.

Относно промените в съдебната власт, Минчев заяви ,че за да няма повече главни прокурори като Иван Гешев, фигурата на обвинител номер едно трябва да влезе в отчетност и на контрол, който трябва да бъде осъществяван върху неговата работа. 7 години е изключително дълъг мандат, като 5-годишен мандат на главния прокурор може да се види каква е неговата визия за развитие на прокуратурата и няма да е политически подвластен, аргументира се Никола Минчев.

Той изтъкна, че трябва да има и промяна по начина, по който се конституира служебният кабинет. Начинът, по който ПП/ДБ предлагат промените в Конституцията последното редовно правителство да бъде назначено за служебно, е по-близко до демократичните промени и по-висока степен на демократична легитимност, коментира Минчев.

"Редовен кабинет да организира избори не е странно", смята депутатът и добави, че едно такова предложение не е екзотика.

Минчев добави, че и ДПС участва в конституционното мнозинство, като тяхното мнение ще е съществено. И "Възраждане", и БСП, и ИТН също няма да останат встрани от разговорите за промяна в Конституцията. ПП/ДБ очакват за повечето от предложенията за промени в Конституцията да бъдат подкрепени от партиите.

Никола Минчев се надява на бърза писта на промени в Конституцията, които да минат до края на годината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK