Нетаняху свърза атаката на "Хамас" с протест на израелските резервисти, после се отметна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 3/4 от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се отметна от свое изявление от по-рано относно необходимостта да се провери дали предвоенен протест сред армейските резервисти е подтикнал "Хамас" да извърши атаката си миналия месец, съощава "Ройтерс", цитиран от news.bg.

Израелският Канал 12 и други новинарски издания информираха, че Нетаняху е заявил, че може да има нужда да се проучи дали месеците на протести срещу неговото правителство, включително с участието на резервисти, които обявиха, че повече няма да се явяват на редовна служба, допълнително са мотивирали "Хамас" да извърши нападението си от 7 октомври, което отприщи настоящата война.

След последвала обществена реакция обаче Нетаняху публикува в социалната мрежа "Екс", че палестинската групировка е започнала война, "защото иска да ни убие всички, а не заради някакъв спор сред нас".

"Хамас" сгреши - и затова ще бъде елиминиран. Само заедно ще победим", допълва израелският премиер.

По-рано Бени Ганц, който се присъедини към военния кабинет на Нетаняху от опозицията като част от извънредно правителство, също отбеляза, че Нетаняху трябва да вземе назад думите си.

"Избягването на отговорност и хвърлянето на кал по време на война е удар за страната", написа Ганц в "Екс".

В събота протестиращи се събраха пред резиденцията на Нетаняху, скандирайки "Затвор веднага!" в публична проява на гняв от неуспехите, довели до смъртоносната атака миналия месец от въоръжени бойци на "Хамас" срещу израелските общности около ивицата Газа.

Протестът съвпадна с проучване, показващо, че над 3/4 от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка, и подчерта растящия обществен гняв срещу политическите лидери и лидерите по сигурността в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK