Не могат да се разберат кой е инициатор на протестите

снимка: БГНЕС

Протестиращите се разминаха за това кой всъщност е инициатор на демонстрациите по улиците на много градове в страната, съобщи news.bg.

По-рано днес Андрей Слабаков и компания се събраха в столичен ресторант, за да излязат с общи, конкретни искания през следващите дни.

"Искам да се обърна към онези актьори, музиканти и други такива, които в момента се опитват да яхнат гражданската вълна. Нека да не си правят никакви илюзии, че ще успеят. Те не са били на нито един наш протест", заяви благоевградчанката Людмила Манова по време на пресконференция в БТА след среща между координаторите на протестите в 24 града.

Манова беше категорична, те тези „актьорчета" нямат право в момента да правят някакви искания на гърба на хората. Тя отбеляза и че в Сливен също е организирана „национална гражданска маса".
Изяснено беше, че хората от БТА и тези в Сливен са се координирали.

"Ще изчакаме да видим с какви предложения ще излязат. Да, получи се някакво разцепление, но вчера в последния момент се разбрахме с някои от тях и няма драма с това", заяви още Манова.

Това, че двете срещи са на различни места координаторите обясниха с трудното придвижване.

Янаки Ганчев направи кратка хронология на протестите - започнаха в Благоевград, последвани от варненци. Едва тогава се включиха и столичани. „Нещата биха приключили мирно и тихо, ако не бяхме се разбрали с другите градове за преминаване към национална политическа стачка, изразяваща се в гражданско неподчинение", обясни Янаки Ганчев.

Според него оставката е резултат от това, че гражданите на всички разбунтували се градове излизаха всеки ден на улицата.
Ганчев обясни, че след оставката е започнало разцепление между автентичните инициатори на протестите. „Има определени атаки от ГЕРБ за разбиване на структури", заяви той, но обеща, че утре протестът ще го има.

Предвидено е в неделя да има два лъча с протестиращи - един от МИЕТ и един от Орлов мост, които ще се съберат пред парламента. "На Орлов мост разцепление няма", категорично заяви Ганчев. Той добави и че други партии, различни от тази на Бойко Борисов, се опитват по градове да обсебят инициативните комитети по градове.

Координаторите на протестите призоваха да се сплотят, тъй като държавата абдикира. Въпреки различията със Слабаков и другите „милионери", хората от БТА бяха категорични, че никого няма да спрат да се включи в общонационалния протест утре.

Те настояват за незабавна среща с президента Росен Плевнелиев, която да бъде излъчвана пряко по БНР и БНТ и на нея да няма политически партии. Сред другите искания са разсекретяване и анулиране на договорите с монополите; парламентът или президентът да обявят за невалидни декемврийските и януарските сметки за ток; разпускане на ДКЕВР и да се осигури 50% квота за граждани; премахване на ДДС върху ел. енергията; отпадане на имунитета на народните представители и въвеждане на право на отзоваване.
 

КОМЕНТАРИ

Манова19:38 - 24.02.2013
Много интересно с какви очи се апелира към деполитизация на протестите, като т.наречената "водачка" Людмила Манова е известна много отдавна с пристрастията си към БСП......още повече, че преди само няколко дни тя излезе и държа реч на конгреса на БСП в София!!!!!!!!???????? По-политическо лице в протестите от Людмила Манова няма и апелирам към всички справедливо протестиращи - изгонете партийните лакеи и стремящи се към постове "водачи" на протести. Само така България ще се пребори с корумпираните партийни системи!
BOJIK17:38 - 24.02.2013
g-n SLABAKOV,prav iniciator na protestite koito tragnaha po cialata strana e bezrabotnata uchitelka ot grad NEVROKOP MAIA ILIEVA-SEMERJIEVA.
smqh v zalata21:47 - 23.02.2013
DOBRE DE NALI TEZI BORCI ZA PRAVDA NE ISKAHA NISTO,ZASTO SEGA SE BIQT KOJ DA E PO-PO-NAJ.VSI4KI V BG SME EDNAKVI.I TEZI DA SA NA VLAST STE SA SYSTITE KORUMPIRANI I NAGLI UPRAVNICI.S EDNA GOLQMA RAZLIKA-MNOGO,MNOGO SA TYPI
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK