Наталия Димитрова стана част от отдела по екология към Община Благоевград

Снимка: Наталия Попова, лична снимка, Фейсбук

Димитрова бе част от предизборния щаб на Методи Байкушев в кампанията през 2023

Наталия Димитрова – Попова стана част от отдела по екология към Община Благоевград.

Димитрова е активен гражданин. Взимала е участие в протести срещу насилието над животни, за по-чиста околна среда и се включи в събитието срещу теглене на заем за проекта „Бачиново“.

Тя бе и кандидат за депутат от листата на Демократична България през април миналата година.

Съучредител е на Политическа партия „Зелено движение“ (www.zelenite.bg). Завършила е магистратура по “Управление на градската и околната среда” от Университет Вагенинген, Холандия (2001) и бакалавърска степен в Американския университет в България, Благоевград, с двойна специалност по “Приложна икономика” и “Бизнес администрация” (1999), четем от биографията ѝ, представена по време на парламентарните избори.

Притежава повече от двадесет години опит като консултант и ръководител на проекти, финансирани със средства на европейските фондове и международни финансови организации в областта на: управление на отпадъците и водните ресурси; адаптация към климатичните промени; обществено участие и достъп до информация; подкрепа при създаване на малки и средни предприятия на социално слаби граждани; разработка на програми за преквалификация и обучение през целия живот.

Припомняме, че с 19 щата бе намалена числеността на общинската администрация в Благоевград по предложение на кмета Методи Байкушев. Решението бе взето на последното заседание на Общински съвет за 2023 година с 33 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“. 

Разкрива се и нов отдел „Екология“ с численост от 6 души. Създаването на отдел "Екология" кметът Методи Байкушев определи като абсолютно задължително, защото най-голямото разходно перо на общината е именно управлението на отпадъците, което включва – сметосъбиране и сметоизвозване, управление на инсталациите за сепариране, компостиране и анаеробно третиране на биоразградимите отпадъци. Освен това звеното ще отговаря и за подобряване на чистотата и зеленината на градската среда и чистотата на атмосферния въздух. 

С цел да бъдат минимализирани всички излишни разходи и да се запази, и подобри предлаганото качество на услугите щатът в общинската администрация е съкратен от 207 на 188 души. Съкращенията са основно в звената, които се дофинансират от местния бюджет. Така значително ще се намали разхода за администрация, който гражданите на Благоевград плащат от своя джоб, съобщиха от Общината.

По предварителни разчети с намаляване на дофинасираната численост на администрацията ще бъдат спестени 500 хил. лева годишно. С тази реформа Благоевград ще бъде и далеч под средното за страната ниво на дофинансирана с местни приходи администрация - около 13%. 

В новата структура влизат 4-ма заместник-кметове с ресори: „Строителство европроекти и екология“, „Финанси, правно-нормативна дейност и управление на собствеността“, „Образование, бизнес развитие, социална политика и здравеопазване“ и „Култура, спорт и туризъм“. На последните два щата са назначени също лица, част от екипа на Байкушев повреме на изборите - това са Боряна Шалявска и Станислав Кимчев. Двамата бяха общински съветници, но новите им постове наложиха оттеглянето им от ОбС.

Ще бъде възстановена и дирекция – „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“, но без увеличение на щата там. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//