Налага се въвеждането на нови противоепидемични мерки, според заместник-министъра на здравеопазването

Снимка: Infomreja.bg

Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни

„Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболеваемостта, хоспитализациите и смъртните случаи ,се налага да се въведат нови мерки. Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология и специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.

Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката за начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение. 

В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки - допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни и други обекти само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи. 

Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения, министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd