Най-малко 67 медийни служители са били убити през 2022

Снимка: Infomreja.bg

Рязък скок на броя на убитите журналисти през 2022

Броят на убитите по света журналисти е скочил с 50 процента през 2022 г. в сравнение с предишната година, като рязкото увеличение до голяма степен се дължи на нападения в Украйна, Мексико и Хаити, предаде БТА и Асошиейтед прес.

Според доклад, публикуван вчера от нюйоркския Комитет за защита на журналистите, най-малко 67 медийни служители са били убити през 2022 г., което е най-високият брой от 2018 г. насам.  Журналисти от трите държави казват, че заради повишената опасност работят под изключителен стрес.

Това е особено видимо в Хаити, където през 2022 г. са били убити седем журналисти - огромен брой за малка островна държава с 12 милиона население, отбелязва агенцията. Някои са станали жертва на агресивни улични банди, които на практика са превзели столицата Порт о Пренс, а най-малко двама са били застреляни от полицията.

Комитетът за защита на журналистите отбеляза, че повече от половината – 35 от всичките 67 убийства, са извършени в три държави: Украйна, Мексико и Хаити. По данни на комитета в Мексико случаите са 13, а според други източници – 15, което би означавало, че 2022 г. е била най-смъртоносната за мексиканските журналисти от поне 30 години. В разкъсваната от война Украйна са убити 15 новинари, заявява още КЗЖ.

Негови данни потвърждават, че 41 от всички 67 журналисти са изгубили живота си "в пряка връзка с работата си", а причините за останалите 26 случая се разследват.

Неправителствената организация добавя, че журналистите, които отразяват войната в Украйна, "са изправени пред огромен риск". 

"Работещи в медиите често са ранявани, тъй като докато отразяват конфликта има бомбардировки, а някои съобщават, че са взимани на прицел от руските сили", се твърди още в доклада.

В Мексико случаите се дължат на смъртоносната комбинация от насилието на наркобанди, политическа корупция на местно равнище и безнаказаност за извършителите.

Списъкът с убийствата на журналисти през 2022 г. се допълва и от четирима във Филипините. По двама са били убити в Колумбия, Бразилия, Хондурас, Бангладеш, Индия, Мианмар, Сомалия и Чад.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK