Надежда Йорданова: Подаръкът за Пеевски и Желязков доказа, че правилно закрихме спецпрокуратурата

Снимка: МП, архив

„Спецпрокуратурата в последния си работен ден отказа да разследва Делян Пеевски и Илко Желязков по закона “Магнитски”

Днешният отказ на специализираната прокуратура в последния си работен ден от разследване на Делян Пеевски и Илко Желязков по закона “Магнитски” доказа, че правилно Народното събрание я закри.

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова от трибуната на парламента след окончателното приемане на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които уреждат възможността на европейските делегирани прокурори да работят ефективно в България.

“Така няма да се стига до днешната срамна ситуация - специализираната прокуратура в последния си ден направи подарък на няколко човека - на Делян Пеевски и Илко Желязков, като отказа да ги разследва. Това действително показа, че аргументите на НС да закрие тези прокуратури са били съвсем адекватни”, каза тя.

Министър Йорданова благодари на депутатите за подкрепата за измененията в ЗСВ, които бяха разработени от Министерството на правосъдието под ръководството на Надежда Йорданова.

Със закона се предвижда се европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна структура, която да има собствена администрация, да бъде бюджетно осигурена и ще има самостоятелно секретно деловодство. Предвижда се и задължение държавата да осигури необходимата сграда. Освен това те ще могат да и да участват в съвместни екипи с разследващи полицаи и митнически инспектори.

„Това е един неголям, но много важен законопроект, с който България с достойнство изпълнява своите задължения, за да осигури адекватни ресурси, за да може европейските делегирани прокурори да изпълняват действително независимо своите функции. Българският народ очаква справедливост. Българският народ иска злоупотребите с евросредства да бъдат разследвани и виновните изправени пред съда“, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова след края на гласуването.

“Устояхте на всички опити да се установи власт на главния прокурор върху европейските делегирани прокурори. По този начин попречихте да бъде използвана политическа или друга задкулисна власт над работата на европейските делегирани прокурори”, каза още тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK