Над 90 доброволци участват в подготовката на четирите старта от Световната купа в Банско

снимка: infomreja.bg, архив

92 доброволци помагат в подготовката на четирите старта от Световната купа в Банско. Сред тях има млади хора от цялата страна, но по-любопитното е, че се очаква да пристигнат и трима чужденци - двама американци от Ню Йорк и един почитател на зимния спорт от Лондон, съобщи директорът на ски зоната Иван Обрейков.

Доброволците ще бъдат ангажирани и разпределени в различни дейности - част от тях ще посрещат гостите, други ще упътват посетителите къде да паркират автомобилите и как да стигнат до пистите.   

Зимната столица на Балканите вече е напълно готова да посрещне хилядите туристи, които ще пристигнат, за да гледат първите стартове от Световната купа тази събота и неделя.

Писта „Алберто Томба”, на която на 18 и 19 февруари ще се проведат първите спускания, е в перфектно състояние. Няколко дни, докато траеше обработката, тя бе затворена и по нея не можеше да се кара ски. Трасето вече е абсолютно готово, увери Обрейков. Обработени са и пистите „Бъндерица”, „Балканиада”, „Тодорка”, „Юлен” и „Църна могила”.

В ски зоната вече е транспортирана и 500 тона специализирана техника от Австрия, Германия и Словения. На пистите вече са разположени съоръжения за ВИП зоната, предпазни мрежи, шатри за гостите на състезанията. Централната трибуна на писта „Алберто Томба” ще има около 5000 седящи места.

Церемонията по откриване на стартовете за Световната купа за мъже бе тази вечер на централния площад в курортния град.

За най-значимото спортно събитие у нас в Банско се очакват да пристигнат и редица политици и министри. Почти сигурно е, че стартовете на живо ще бъдат наблюдавани от министрите на спорта и на икономиката Свилен Нейков и Трайчо Трайков.

Най-вероятно и премиерът Бойко Борисов също ще пристигне в зимната столица, за да гледа надпреварата при мъжете. Следващата събота и неделя пък президентът Росен Плевнелиев ще изгледа отблизо състезанията при жените.

В седмицата между двата старта Общината е подготвила редица съпътстващи събития. На 22 февруари зимен карнавал ще повесели гостите на планинския курорт. Шествието ще тръгне от начална кабинкова станция и ще приключи на централния площад. Същата вечер за гастрономите домакините са приготвили кулинарна изложба. Посетителите ще могат да опитат традиционната банска кухня, да усетят вкуса на месните деликатеси и да отпият глътка червено вино.   

Улиците в градчето вече са почистени почти до асфалт от снега. Пътят през прохода „Предел” също е в перфектно състояние в очакване на стотиците туристи, които ще пристигнат през уикенда. Специален роторен снегорин бе докаран от Кюстендил, за да почисти шосето към Банско и да изблъска от пътното платно снежните преспи.

От Общинска администрация са обособили над десет паркинг зони за автомобилите. От организационния комитет на събитието предупреждават, че пътят от Банско до ски зоната ще бъде затворен за автомобили. Те съветват туристите да не използват личните си автомобили в дните на състезанията в района на долната станция на кабинковия лифт и да ползват местата за паркинг.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK