На 29 юни отбелязваме Деня на безопасността на движението по пътищата

Снимки: ДАБДП

Областният управител призовава медиите да подкрепят отбелязването на тази дата

На 29 юни отбелязваме Деня на безопасността на движението по пътищата. Чрез осъществяване на различни мероприятия на този ден се създава възможност за споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи в областта на БДП, както и възможността за насочване на вниманието на общество към всички онези фактори, от които зависи пътната безопасност.

Отчита се, че денят 29 юни ненапразно е избран - черната статистика показва, че летните месеци юли и август са най-тежките по отношение на смъртни случаи. През 2019 г. по българските пътища вследствие на ПТП са загинали 628 души, a 1 937 са тежко ранени. Тази статистика разкрива огромния мащаб на непреодолимата човешка загуба.

За да се опази човешкият живот и здраве, често е необходима само малко толерантност, дисциплина и адекватна преценка от страна на участниците в движението. Каквито и обсъждания да има по темата  не само институциите отговарят за безопасността, а и личната отговорност на всеки зад волана е определяща за това да няма катастрофи, загинали и ранени на пътя, защото безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност и зависи от всички.

По темата безопасност на движението трябва да се говори активно и не само когато се случват пътнотранспортни произшествия. Активно, системно и по отношение на всички елементи на пътната безопасност – път, кола и водач.

Тази година Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) е разработила тематични визуализационни материали с акцент върху някои от основните аспекти от безопасното поведение на пътя - поставяне на обезопасителни колани, безопасно придвижване на пешеходци, недопускане на разсейване от мобилни телефони и спазване на допустимата скорост на движение, с материалите, които са прикачени към това писмо се цели да се намали броя на загиналите и броя на тежко ранените.

Областният управител Бисер Михайлов подкрепи инициативата за отбелязване на 29 юни – Ден на безопасността на движение по пътищата на територията на област Благоевград с убеждението, че всички институции и граждани ще съдействат за постигане на по-добри резултати в спазването на правилата на движение по пътищата.

Налагането на култура на движение – отговорното и толерантно шофиране могат да намалят черната статистика на пътя!

Областният управител призовава медиите да подкрепят отбелязването на 29 юни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK