МВР е получило двойно повече сигнали за нарушения в сравнение с местни избори 2019

Снимка: dnevnik.bg

Министър Стоянов го обяснява с по-голямо доверие към сегашното ръководство на МВР

Рекорден брой са получените сигнали в Министерството на вътрешните работи (МВР) - близо 2000 сигнала - за нарушения във връзка с местните избори в рамките на около месец до края на изборния ден вчера (29 октомври). Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов пред БНТ и уточни, че на предишните местни избори сигналите са били двойно по-малко - 1060.

Стоянов го отдава на обстоятелството, че гражданите, журналистите и партиите имали по-голямо доверие на МВР при сегашното му ръководство.

По думите му друго характерно за тези избори е и броят на образуваните досъдебни производства, които били три пъти повече в сравнение с 2019 г., като до момента има образувани 168 досъдебни производства за нарушение на изборното законодателство и вече имало и две присъди.

Във връзка с очакваното тази вечер решение на Върховния административен съд (ВАС) във връзка с отмяната на машинното гласуване за първия тур на местните избори, вътрешният министър посочи, че МВР няма никакво отношение към кодове и софтуери, а има ангажимент само към съпровода на машините.

Отбеляза, че не е присъствал на днешното заседание на парламентарната комисия за контрол на службите, на което беше изслушан шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и не е чел справката на службата, на базата на която ЦИК отмени машинното гласуване. "Единствено съм прочел това, което има изнесено в медиите", коментира той и подчерта, че не може да каже дали документът е достоверен.

Калин Стоянов каза още, че МВР и той лично работели много добре с ДАНС и между тях нямало напрежение. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK