Митов: Радев лъже всички, българските институции са в плен

Източник: БГНЕС

А Деница Сачева обясни, че всички социални плащания на бюджета са гарантирани

Президентът Радев държи в плен българските институции, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на брифинг пред централата на партията.

По думите му в интервюто си пред БНР Радев е атакувал в личен план представители на ГЕРБ, защото няма аргументирани отговори на поставените от ГЕРБ конкретни политически въпроси.

Митов настоява Радев да заеме позиция по случая Навални, ясна и категорична позиция по разкриването на руската шпионска мрежа на територията на България.

"Шпионските мрежи затова са такива, защото те действат извън закона и отвъд волята на националните правителства. И когато подобни шпионски мрежи бъдат разкрити, съответните институции, включително и държавния глава, са длъжни да заемат позиция и да одобрят действията на институциите, които са разкрили подобен шпионаж, а не да шикалкавят", коментира Митов.

По думите му, предизборно президентът се опитва да лъже всички едновременно. "На едните да казва, че той е прозападен, на другите да казва, че е проруски, на трети пък да намигва към Дубай през назначения в служебния кабинет".

На брифинга бившият социален министър на ГЕРБ Деница Сачева обясни, че всички социални плащания на бюджета са гарантирани. "Смешен е този плач за актуализация на бюджета, който чуваме непрекъснато. Всички плащания са гарантирани през Закона за държавния бюджет и през Закона за държавното обществено осигуряване. В краткия живот на това Народно събрание президентът нито веднъж не призова за актуализация на бюджета. Напротив - интересуваше се единствено и само от Изборния кодекс и всички знаете как беше приет той и как беше публикуван - за една нощ".

"Бойко Борисов предложи да има правителство с няколко конкретни задачи, една от които да бъде актуализацията на бюджета. Нищо от това не се прие и не се случи. Въпреки това, само 12 часа след встъпването на служебното правителство в длъжност, обяви, че внезапно е намерило 318 милиона лева и ще може да осигури добавките за пенсионерите в размер на 50 лева във времето, в което ще действа това правителство", заяви Сачева.

Според нея не може да се говори, че бюджетът е издънен, че хазната е празна, че има нужда от актуализация, след като 318 милиона лева бяха намерени буквално за една нощ. 

Относно Планът за възстановяване и устойчивост Сачева обясни, че той не е на правителството на ГЕРБ, а е на българската държава и общество.

"И това, че президентът има 6 проекта, за които непрекъснато лобира, това не е причина да говорим, че този план не е добър", обясни бившият социален министър. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK