Министър Зарков: Нито една демокрация не е имунизирана срещу корупцията

Снимка: МП

Това обяви той на форум „Антикорупционните политики като гаранция за национална сигурност"

„Нито една демокрация не е имунизирана срещу корупцията. Доброто управление не е крайна цел, а постоянен процес на препотвърждаване на демократичните проверки и баланси, принципите на върховенството на закона и правата на човека. Надявам се, че можем да извървим този път заедно.” Това обяви министърът на правосъдието Крум Зарков на форум „Антикорупционните политики като гаранция за национална сигурност, стабилност и суверенна политика“, съобщават от МП.

Във връзка с поетите ангажименти по линия на Срещите на върха за демокрация през декември 2021 г. и в навечерието на второ издание на форума през март т.г. министърът на правосъдието инициира събитието, съвместно с Центъра за изследване на демокрацията и Базелския институт за управление. 

Срещата, провела се днес в хибриден формат, имаше за цел да постави началото на участието на България като сълидер в кохортата за борба с корупцията в рамките на Годината на действие. Намеренията на министър Зарков са за изграждането на неформален съюз между държави със сравними проблеми чрез идентифициране на предизвикателствата и преглед на подходите за преодоляването им в пет конкретни теми:

  • Корупция по високите етажи или корупция в политиката;
  • „Ежедневния подкуп“ или корупция в администрация;
  • Неправомерни чуждестранни намеси или корупция във външните работи;
  • Социална нетърпимост към феномена или ролята на образованието, медиите и гражданското общество за изкореняване на корупцията;
  • Разследване и наказание – институционален и правен преглед,

Дискусията събра представители на правителствата и гражданското общество в Централна и Югоизточна Европа, за да проучат как антикорупционните политики работят в региона и какво може да ги направи по-добри.

Като посткомунистическа страна, която се ангажира да наложи върховенството на закона, България е в добра позиция да бъде неформален лидер в региона.

С лидерството по темата в региона българските институции и конкретно министърът на правосъдието,  демонстрират решимостта си за активни действия и принос към срещите на върха за демокрация, инициирани от президента на САЩ г-н Джоузеф Байдън, както и в Годината на действие, през която всички държави участнички насочват своите усилия за обновление на демокрацията.

Освен министъра, встъпителни думи направиха Руслан Стефанов (Център за изследване на демокрацията), Грета Фенер (Базелски институт) и заместник-ръководител на мисията Андреа Бруйлет-Родригес (Посолство на САЩ в София). Участие взе и заместник-министъра на правосъдието г-жа Мария Павлова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK