Министър Вълчев: Част от материала може да отпадне в матурите за VII и XII клас

Снимка: Infomreja.bg

Децата, които не са обхванати ефективно в електронно обучение към настоящия момент са близо 30 000

Зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат в края на учебната година, като от тях ще бъдат изключени определени теми, а национално външно оценяване за IV и X клас не е задължително, но е полезно. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на онлайн среща, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, по проблемите на дистанционното обучение.

В рамките на час и половина министърът отговаря на въпроси и проблеми, изпратени до обществения защитник от родители, учители, директори на училища и граждански организации. Бяха зададени и въпроси, които засягат децата със СОП и децата с увреждания, които имат най-голяма нужда от подкрепа в тази тежка ситуация. 

„Факт е, че нито една образователна система не е настроена да осигури равен достъп за обучение в електронна среда от разстояние. Традиционно образователните системи са настроени да предоставят равен достъп до реалното училище, реалната класна стая, до учителя в класната стая“, посочи министърът и допълни, че образователните системи днес се преосмислят и надграждат, за да осигурят обучение в електронна среда.

Той благодари на омбудсмана за организиране на онлайн срещата като каза, че подобен разговор е необходим, за да бъдат предприети мерки за подобряване качеството на образованието.

По думите му децата, които не са обхванати ефективно в електронно обучение към настоящия момент са близо 30 000, като през пролетта те са били 36 000. Той информира още, че 18 000 електронни устройства са раздадени на учениците от училищата, както и че нямат възможност да закупят необходимите 700 000, колкото са учениците в страната, но правят всичко възможно, за да се осигурят повече устройства за повече ученици, които нямат възможност да учат дистанционно.

Министърът подчерта, че държавата кандидатства за европейски средства, с които да закупи 108 000 персонални компютъра, но процедурите отнемат време, каза още, че ако семейството на едно дете не може да си позволи да плаща за интернет, то училището има право да заплати услугата.

 „Днес е 10 декември – Международен ден за правата на човека и едва ли ще бъде изненада за някой, ако кажа, че в България и в целия свят правата на човека днес са поставени на сериозно изпитание. И сред всички права, който са еднакви по своята тежест, правото на образование е много силно застрашено. Ангажимент на държавата е да осигури възможност на гражданите да упражняват своите права, но пандемията за втори път доведе до затварянето на детски градини, училища. Факт, който се отразява върху над 700 00 деца в училищна и предучилищна възраст и техните родители“, подчерта още в началото на срещата омбудсманът.

Доц. Ковачева акцентира, че последният доклад за образованието на ЮНЕСКО алармира за риска пред децата с увреждания да отпаднат от онлайн обучение. 

„По данни на УНИЦЕФ-България едно от всеки пет деца с увреждания и специални потребности е изключено от дистанционното обучение поради липса на устройства и подходящи учебни ресурси. 40% от родителите се нуждаят от помощ при гледане на детето си, за да могат да отидат на работа“, подчерта омбудсманът и допълни, че са поставени редица проблеми за решаване, свързани с качеството на дистанционното обучение и дигиталното изключване.

„Факт е, че дигиталните технологии много ни помагат. Никой не отрича това, но не можем да си затворим очите и пред рисковете за цяло едно онлайн поколение, което може да бъде белязано от редица проблеми като дигитална бедност, дигитално изключване, от последиците на формалното образование, от липсата на социални умения и дори от отпадане от образователната система, което особено се отнася за децата с увреждания и децата със специални образователни потребности“, посочи още Диана Ковачева.

В края на срещата омбудсманът се ангажира въпросите, на които министър Вълчев не успя да отговори в рамките на час и половина, да бъдат обобщени и препратени за отговор към МОН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK