Министър Василев: Систематично обръщаме пирамидата от елитния към масовия спорт

Снимка: ММС

„Държавата е в партизанска война с една мафия, която е управлявала“

Основната мотивация, която ме накара да приема поканата да бъда министър е да възстановим справедливостта в този сектор и да изчистим спорта от корупция. Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев по време на гостуването си в предаването “Денят започва с Георги Любенов” на Българската национална телевизия.

“Аз твърде дълго работя в този сектор като консултант и адвокат на федерации, спортисти и смея да твърдя, че бях детайлно запознат с проблемите предварително. Основната ми мотивация е спортът да бъде по-чист.  Нищо друго няма значение освен резултатите накрая, но за да постигнем някакви резултати, ние трябва първо да почистим и оправим стореното, което на практика е довело до ликвидацията на спорта в България”, каза Василев.

Той беше категоричен, че трябва да бъде потърсена сметка за стореното във всеки сектор от обществения живот в България. “Не трябва фокусът да се измества в дребнотемия, а трябва наистина да се стигне до там, че да се потърси отговорност на хората, които са нанесли вреди на държавата по различен начин. Въпреки, че ситуацията в държавата е усложнена, ако не се потърси отговорност, все едно нищо не се прави. Обикновеният българин така вижда нещата от своята камбанария. И аз в спорта се старая да показвам това, което е ставало. Паралелно с това работим изключително активно в граденето. Мисля, че хората виждат какво правим в тези пет месеца”, заяви спортният министър.

Той допълни, че неговата цел е да показва реално ситуацията, в която е поставен българският спорт, и обяви, че ММС ще насочи усилия към строителство на нови спортни обекти, реконструкцията на съществуващи съоръжения и създаване на най-добри условия за подготовка на спортистите.

“Виждаме какви зали са строили ГЕРБ. Ние виждаме това, което са направили, в какво състояние е в момента и каква е неговата целесъобразност. Това е нещо, което аз не искам да правя. Подхождаме умно, консултираме се с експерти, за да може това, което правим, да е максимално полезно. Защото изграждането на неизползваеми зали по села, огромни зали, които всъщност са недостъпни за масов спорт и за обикновени хора, наистина се оказват ненужни.

Систематично ще обръщаме пирамидата в спорта от елитен и спорт за високи постижения към масовия спорт, защото там е основата на елитния спорт. Много дълги години това е било забравено. Инвестирали сме огромни средства в много малък кръг атлети, а всъщност ние имаме капацитет да развиваме много деца. Те са материалът за елитния спорт. Швейцарската система на финансиране при нас е трудно приложима, защото нямаме толкова много средства, за да наливаме в спорта за високи постижения, макар че над 30 млн. лв. са доста сериозна субсидия за федерациите и за развитието на спорта за високи постижения”, каза министърът на младежта и спорта.

Той коментира и финансирането на федерациите, което се определя по Програмата за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г.

“Финансирането на федерациите се извършва на базата на решения на експертна комисия, в която аз не участвам. 83% от спортните федерации получават по-голямо финансиране от досегашното, което са получавали. Естествено, че винаги има доволни и недоволни. Спортните федерации се финансират по обективни критерии.

Водещи са постигнатите резултати, участията в големи първенства и квоти, социалната значимост на спорта, защото има спортове, които са от изключително значение. Аз публикувах финансирането на федерациите, за да знаят хората точно колко получават. За съжаление в голяма степен недоволни са тези, които са политически обвързани. Те са недоволни не толкова от това, че получават малко средства, а от това, че аз и екипът ми следим много внимателно за разходването на отпуснатите средства.

Няколко федерации са представителства на бившия политически елит. Имат огромна политическа обвързаност, която им е носила финансови интереси. Получавали са облаги, които в момента не получават и това кара някои от техните т. нар. председатели да бъдат доста агресивни. Но това го виждаме във всички сектори. Това не е само в спорта. Подминавам тези неща, управлявам с ясното съзнание, че аз правя това, което трябва и не мога да бъда харесван от всички”, коментира Василев.

Той заяви още, че не иска да води война с федерациите, а че целта на държавата е да подкрепя спортните централи. “Тези, които си мислят, че ще продължават по стария начин - неотчетност, липса на определени състезания, отчитане на средства с фактури, които са недействителни, това няма да продължава. Не искам никой да трепери, а искам да се научим да спазваме правилата. Установихме, че голяма част от федерациите имат доста ниска административна и правна култура. От една страна това се обяснява с липсата на финансиране за такъв тип дейности, но от друга си го обяснявам с прекалено дългото съществуване в ситуация на политически и административен вакуум”, каза Радостин Василев.

Спортният министър анонсира, че след предстоящата актуализация на бюджета ще бъдат предвидени средства за изграждането на два големи инфраструктурни проекта.

Радостин Василев коментира и темата с решението на проф. Даниела Дашева да напусне неговия екип.

“Поканих г-жа Дашева да работи и да помага още при първите избори през април 2021 г. Тя имаше определени политически зависимости от БСП, които мен не ме касаеха, защото аз я поканих като експерт. Не мога да имам разногласия с нея, защото тя се занимаваше с комисията за олимпийска подготовка и спорт за високи постижения. Като такъв експерт я бях поканил в ММС. Тя председателстваше тази комисия. Не съм я питал и не съм търсил нейното мнение по нито един въпрос, свързан с другите сектори на спорта.

Експертизата на проф. Дашева е много тясно специализирана, а за да управляваш министерство, каквото и да е било то, трябва да имаш доста по-широк спектър от възможности и знания. Тя е много приятен човек. В един момент се е почувствала ненужна и подаде оставка. Истината е, че тя би могла да бъде прекрасен директор на дирекция “Спорт за високи постижения”, но в никакъв случай не може да бъде управляваща цяло министерство. Тук имаме младежки политики, адвокатско-юридическа работа, строителство, допинг център, антидопингова лаборатория, законодателни промени и трябва да разбираш от много детайли.

Аз не търпя по никакъв начин някой да използва своята позиция, за да лобира за определени неща, които да се случват. Не казвам, че тя го е правила. Тя много добре знае на срещите в мола, които водихме като коалиционен формат преди съставянето на правителство, как се чувстваше след тях като капацитет и знания. Предлагам ѝ, ако смята, че е достатъчно подготвена, да направим дебат на тема по неин избор, да избере тя арбитрите и да видим кой на какво ниво е подготвен действително за управление на спорта. Пожелавам ѝ успех. Каквото е направила и като програма, и като развитие, вие го виждате в момента. То дава своите плодове - положителни или отрицателни.

Ако има някакви проблеми с експертната ѝ функция, тя трябва да го уточнява с федерациите, а не с мен. Реформите, които ние правим, всъщност са реформи, които запушват течовете в системата. Все още не сме извършвали кардинални завои. Все още няма законодателна реформа, не сме изменили като конструкция финансирането на федерациите. Най-голямата реформа всъщност беше нейната програма за спорта за високи постижения, която ако е пагубна, е нейно творение. В останалата си дейност ММС работи в една антикорупционна обстановка, която вероятно е неприятна за определени субекти, но не и за самия спорт”, заяви министър Радостин Василев.

Той беше категоричен, че изпитва гордост от факта, че ММС за първи път се управлява от специалисти.  Василев заяви, че ролята му като министър е да задава посоката, която ще бъде насочена към публичност и честност в спорта. Министърът акцентира, че не би позволил лобиране в полза на нито една спортна федерация или клуб.

Радостин Василев коментира и казуса с лекоатлетката Розка Станчева, която е на 90 години, има огромен брой спечелени отличия, но живее в изключително трудни условия. “От 16 май тя е назначена в ММС. Видях това видео, което са видели хиляди българи. То предизвиква в мен същите емоции, които предизвиква във всички граждани, до степен, че започнах да мразя себе си и да мразя предходните министри. Единственото, което можех да направя е да взема нещата в свои ръце и да помогна в този казус.

За съжаление не мога да помогна на всички. В ситуацията на баба Розка са много български пенсионери, хора, които не заслужават своята съдба, но аз като министър на спорта мога да помогна на нея. Възложили сме на експертна комисия стратегия за това да направим и законопроект, в който пожизнени пенсии да имат и световните шампиони, а не само олимпийските. Правим анализ на хората.

Наистина трябва да уважаваме своите лидери, своите шампиони. Това трябва да го прави цялата държава. Розка Станчева е полезна с това, че може да ни научи да бъдем хора преди всичко. Историите, които разказва ни показват как трябва да се отнасяме към спорта като цяло, защото активен спортист на достолепна възраст с пенсия под 200 лева не знам как би съществувал. Тя ни учи на добро. Ние имаме нужда от обединение и от добрия пример. С това назначение мисля, че давам пример на останалите колеги, на обществото, че с едно малко действие можеш да промениш много неща”, каза спортният министър.

По време на гостуването си Радостин Василев засегна и темата с Българския футболен съюз (БФС). “Аз не съм лобирал и никога няма да лобирам някой да спечели конгрес на БФС. Единствено съм изказвал мнение срещу сегашния президент. БФС пише писма до Министерски съвет, че са обидени от моето отношение, но аз съм искрен. Моето отношение към това управление е такова и не може да се промени. Но не бих се намесвал никога в избора на президент.

Нямам приятелски или вражески отношения с никого. Аз съм над избора на кандидат. В БФС трябва цялостна реформа. Едни го наричат изриване, други изчегъртване, трети реформа. Оказва се, че по еволюционен път там не може да се постигне промяна. Просто е невъзможна, но те функционират самостоятелно и техните резултати са видими за цялото общество. Никой не трябва да се страхува, никакви намеци не правя. Уважавам всички и естествено не мога да прескоча непреодолимите различия, които имаме с някои хора”, коментира Василев.

Той засегна и ситуацията около стадион “Българска армия”. В началото на месец май беше подписано допълнително споразумение към договора за наем на съоръжението между “Сердика спортни имоти” ЕАД и ПФК “ЦСКА-София” ЕАД, като по този начин страните се ангажираха да извършват определени стъпки до 31 декември 2022 г., чрез които да се стигне до изграждането на нов стадион. “След като държавата получи дължимото от футболния клуб сега той е поставен под абсолютно справедлив процес, който трябва да протече с проектиране, с бизнес план, с гаранции за изпълнение. Надявам се дълбоко, че ще се справи, защото това е в интерес и на държавата и на клуба”, каза министърът на младежта и спорта.

Василев коментира и темата за нов национален стадион. “Всички питат дали има придвижване за първите 6 месеца от управлението. Да, планираме. Надявам се да имаме нов национален стадион, защото сегашният е амортизиран. Той е морално остарял, строителното му функциониране е застрашено. Надявам се да имаме ново съоръжение. Един национален стадион струва стотици милиони левове. Планира се детайлно и не е обект на емоция, а напротив – обективна необходимост е. Трябва да имаме такъв стадион. Сегашният наистина ни поставя на последно място на Балканите по такъв тип съоръжения”, заяви Радостин Василев.

Спортният министър засегна и въпроса с лицензите на спортните федерации. “Беше поставен срок на всички федерации да депозират в ММС необходимите документи и в момента ги анализираме. Ако някоя от федерациите, не само БФС, не отговоря на изискванията за лицензиране, няма да се правят компромиси и лицензът ще бъде отнет. Но аз, за разлика от някои предходни министри, не отнемам лицензи на федерации по политическа, лична, приятелска линия, а само с аргументи, които наистина са достатъчно основание и са предвидени в закона. Не изпитвам неудобство да казвам истината. Ако истината уронва престижа на успелите български спортисти, аз не изпитвам никакви угризения от това. Напротив, считам, че някои заслужили български спортисти спекулират със своите спортни успехи и ги използват за лично облагодетелстване. Това няма как да го позволя”, каза министър Василев.

Той обяви, че вече се работи по идеята ММС да отпусне финансиране и на федерации, които работят с деца и младежи с интелектуални дефицити. “Някои от тези федерации не могат да кандидатстват по настоящите програми на министерството. Търсим компенсаторни механизми за възможности за финансиране и през Българския спортен тотализатор. Помагаме на всички, на които можем. В следващата година ще предвидим програма и по този въпрос”, каза той.

Радостин Василев засегна и процесите в Българския спортен тотализатор и разкри, че съвсем скоро за обсъждане в Народното събрание ще влезе законодателна промяна, която да позволи на тотализатора да разгърне мащаба на своята работа. “Истината е, че той е монополист, но изглежда архаичен на фона на уникално модерния хазартен бизнес в България. Ще инвестираме в реклама, маркетинг, нови услуги. Централната компютърна система е морално остаряла и трябва много спешно да се промени, а е много скъпа. Дори самият интернет сайт не изглежда по начина, по който трябва да изглежда. Не е актуален. Имаме идеи и за модернизацията на предаването в БНТ”, обяви министър Василев.

В края на гостуването си той коментира политическата обстановка в България и отношенията в коалицията. “Комуникацията между коалиционните партньори наистина не е на нивото, на което трябва да бъде. Това се вижда и от обикновените хора. Комуникацията вътре между коалиционните партньори и комуникацията към обществото, дори комуникацията към медиите е нарушена. Създава се усещане в обществото на нестабилност в управлението. Това го усещам и като министър и като гражданин. Ако не бъде преодоляно това, няма да доведе до положителни резултати.

Искам обществото да е напълно наясно, че ние сме правителство, което управлява след 12-годишна политическа клептокрация. Това е, когато управляващите аргументират и правят своите политически решения с цел обслужване на своите лични икономически интереси. Тази политическа клептокрация създаде елити – в транспорта, в земеделието, в регионално развитие и благоустройството.

Тези елити в момента водят партизанска война, защото са много силни и напомпани с финанси. С тези елити първо трябва да се справим, да ги потушим и след това да потърсим отговорност на тези, които са ги създали. В момента до такава степен социалното напрежение е свързано с високи цени на ток, хранителни продукти, че това, което си говорят коалиционните партньори е някак извън темата и дразни българския народ. Това е вече и политическа култура – да знаеш кое трябва да ти е фокус. Да, тези партии са нови, млади, съставени са от хора, които нямат история в политиката, но трябва да се научат.

Тази четворна коалиция е политика на компромисите и на разговорите. Който не го разбира, значи няма място в нея. Това е истината. Аз съм представител на изпълнителната власт и не ходя на коалиционните съвети. Надявам се всички те да узреят и да разберат, че имат уникалната възможност да съградят и да върнат в България това, което беше разпиляно. Ако не могат да го постигнат, всички си заминаваме. Няма нещо, което да ме притеснява, защото правя това, което трябва да се прави.

Огромни средства се наливат в момента от правителството за първи път - за подпомагане на бизнеса в сферата на енергетиката, за подпомагане и на транспортните фирми. За съжаление обаче тези средства отново подхранват елитите на клептокрацията, която ни е управлявала. И те протестират с едни жилетчици. Аз ги гледам - всичко е ГЕРБ. Това не са реални хора. Реалните хора са пенсионерите, нашите родители, учениците, реалните хора са българските граждани. Това е темата. Темата не са решетките в Народното събрание. Една седмица слушам за тях. Ако бях народен представител, щях да изляза на трибуната и да им кажа – колеги, решетките в НС са най-малкият проблем на държавата. Държавата има социална и икономическа нестабилност.

Държавата е в партизанска война с една мафия, която е управлявала. Това са темите. Дайте да се насочим към тях. Бутането извън основните теми кара хората да смятат, че има нестабилност. Възприемам ИТН като един фактор в това управление, което да вкарва останалите партии в правия път. Темата Северна Македония, войната в Украйна - това са все разделителни линии. Една опозиция трябва да критикува управлението, но сегашната опозиция се опитва да разтури държавата, а не да критикува управлението на държавата. Това е истината.

Аз съм излъчен от ИТН, участвам от самото начало на съществуването на партията и може би трябва всички наши представители във властта да правят това, което ние сме поели като ангажимент към обществото преди да управляваме. Това очакват от нас. Ако катаклизмът, който преживя ИТН през лятото, се повтори сега, ние даваме възможност на мафията да се върне на власт. Това не трябва да се допуска. Не трябва тясно политическите интереси да поставят националния интерес на второ място. Дали ще бъда или няма да бъда в политиката, аз лично правя това, което трябва да правя. Хората трябва да оценяват”, заяви Радостин Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK