Министър Станков откри Седмицата на гората в Благоевград

снимки: infomreja.bg

Министърът на земеделието и храните  проф. Иван Станков откри „Седмицата на  гората – 2013 г.” в Благоевград. В приветствието си той обяви: "Имаме голямото и важно задължение да опазим гората и да я съхраним" и подчерта, че за новия програмен период  на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Европа полага максимални грижи за по-доброто бъдеще на нашите гори.

Министър Станков посочи, че по Програмата за развитие на селските райони /2007-2013г./  при мярка „Повишаване на икономическата стойност  на горите” има увеличение на подпомагането  от  50 на  65 %.

Земеделският министър връчи традиционните награди за „Седмицата на гората”. Лесовъд на годината е инж. Златка Азманова от Югоизточното държавно предприятие. Нейни подгласници са инж. Христо Янев от Държавно горско стопанство - Своге и инж. Олга Николова от Югозападното държавно предприятие.

Наградата за цялостен лесовъдски принос получи инж. Драган Драганов, зам.-директор на  Регионална дирекция по горите в Русе. Министър Станков награди и трима инспектори с приза „Служител по контрола  и опазването на горските територии”. Това са Георги Атанасов от Изпълнителната агенция по горите, Станимир Атанасов – РДГ- Пазарджик и инж. Костадин Лечов от РДГ - Благоевград.

Станков благодари на ръководствата на 60-те Държавни горски стопанства, като и на Лесотехническия университет за това, което правят за опазване горското богатство на страната.

На откриването на „Седмицата на гората” присъства изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. 

Открити бяха тематични изложби на детски рисунки и на залесителни мероприятия последните 50 години. В рамките на Седмицата на гората бяха засадени и млади фиданки в градинката пред кметството. В залесителната акция се включиха и кметът на Благоевград Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева.

По-рано през деня министърът на земеделието и храните се срещна с кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Двамата обсъдиха актуалните тенденции в развитието на земеделските отрасли и държавния горски фонд. На нея присъстваха директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Светослав Петров и директорът на Областна дирекция “Земеделие” в Благоевград Кирил Укев. По време на разговора кметът изтъкна, че „горският сектор е сред водещите за общината и при него се наблюдава устойчиво развитие през последното десетилетие“.

Двамата обсъдиха ролята на горската инфраструктура и значението й за бизнеса, лесничеите и горските служители.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

горски14:55 - 01.04.2013
тоя залюхан дядка вместо да погне дървената мафия начело с камбитов те си правят разни селски вечринки и измислени призове. жалък е този министър. нема такава държава ей... учете турски вие и децата ви, ще ви трябва по-скоро отколкотто всички предполагат..
pgk14:10 - 01.04.2013
Браво на Господи Камбитов! Откакто той се грижи за Благоевград си личи, оправиха се достта инфраструктрно проблеми: като големи разкопки, мърсотии и градинки, дано има пари да се оправят всички улици и тротоари за пешоходците, че наместа тротоарите са в окайващо положение. Продължавайте все в този дух Господ Кмете.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK