Министър Шалапатова: Проектът на бюджета на ДОО е направен с мисъл за хората

Снимка: МТСП

Законопроектът беше приет на първо четене

„Проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. е направен с мисъл за хората, като цели повишаване на осигурителната защита на осигурените лица и подобряване адекватността на пенсиите“, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова при обсъждането на законопроекта на първо четене в Народното събрание. При представянето му пред народните представители тя акцентира върху осигуряването на баланс от социално и финансово приемливи решения както за осигурените лица и пенсионерите, така и за стабилността на пенсионноосигурителната система. Законопроектът беше приет на първо четене със 118 гласа „за“, 34 – „против“ и 64 – „въздържал се“.  

Заложеното в него увеличение на пенсиите през 2023 г. ще намали двойно броя на възрастните хора с пенсии под линията на бедност – от 660 000 на под 327 000 души. Според новите разпоредби от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2022 година, са осъвременени с 12%. Със същия процент е увеличена и минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст, чийто размер се повиши от  467 лв. на 523 лева. Законопроектът предвижда увеличение на обезщетението за гледане на дете до 2 години и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст на бащата или осиновителя от 710 лв. на 780 лв. със задна дата – от 1 януари 2023 г. 

В политиката по приходите основните акценти в Бюджета на държавното обществено осигуряване са свързани със запазването на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица на 3400 лева. Предлага се минималният осигурителния доход на самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 август да се повиши от 710 на 780 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//